Jesenja razglednica iz Kraljeve Sutjeske

Nedavno se regionalno popularni travel blogger Kristijan Iličić našao u Kraljevoj Sutjesci, malom mjestu nadomak Kaknja, te je ostao impresioniran činjenicom da se na dvije minute šetnje jedna od druge u mjestu nalaze vrijedna džamija i crkva.

 

Foto: Boris Trogrančić

Kraljevoj Sutjesci su ime nadjeli Austrougari. Od pamtivijeka je bila znana kao Curia bani, što u prevodu znači Banski dvor.

Kao njena najveća dragocjenost smatra se franjevački samostan, koji je prvi put podignut najvjerovatnije u 14. stoljeću, i crkva svetog Ivana Krstitelja. U sklopu crkve se nalazi i spomenik nekadašnjoj bosanskoj kraljici Katarini Kosači, te muzej, galerija i biblioteka.

U njenoj neposrednoj blizini nalazi se i jedna od najstarijih džamija u BiH – džamija sultana Fatiha ili Vojnička džamija. Njenu izgradnju naredio je sultan Mehmed II Fatih koji je 1463. godine zauzeo kraljevski grad Bobovac koji se nalazi u blizini. Prema predajama, sultan Fatih je vidio mrava koji se spiralno penje uz štap, što ga je asociralo na penjanje na minaret, te je naredio izgradnju džamije. Sagrađena je za samo tri dana.

Oba vjerska objekta zaštićeni su nacionalni spomenici Bosne i Hercegovine, a njene ljepote s jeseni zabilježio je i bosanskohercegovački fotograf Boris Trogrančić čije fotografije možete pogledati u galeriji!

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content