Putevima srednjovjekovne Bosne: Kraljeva Sutjeska i Bobovac

Putevima srednjovjekovne Bosne: Kraljeva Sutjeska i Bobovac

BiH Bucket List Challenge – Izazov #37

Ako ima mjesta u našoj zemlji koja se obavezno moraju posjetiti, među prvima na listi su sigurno Kraljeva Sutjeska i Bobovac – stolna mjesta bosanskih kraljeva.

Kraljeva Sutjeska

Kraljeva Sutjeska

Ostavljajući iza sebe industrijsku zonu Kaknja, ulazite u Kraljevu Sutjesku. U ovom malom srednjobosansko naselju vam se polako počinju otvarati vrata živopisne srednjovjekovne Bosne.

Kraljeva Sutjeska, zajedno s tvrđavom Bobovac, predstavljala je sjedište bosanskih kraljeva Tomaša i Tvrtka. Ovdje je živjela i omiljena bosanska kraljica Katarina, koju bosanski katolici slave kao blaženu. Otuda i njen kip u crkvi franjevačkog samostana svetog Ivana Krstitelja, kao i ispred njega.

Kraljevoj Sutjesci su naziv dali Austro-Ugari. Izvorno se ona zvala Curia bani, što u prevodu znači Banski dvor. Samostan, koji je prvi put podignut najvjerovatnije u 14. vijeku, najveća je dragocjenost ovog pitoresknog naselja u kojem važi za duhovno i kulturno središte. Posebno blago koje čuvaju u svom samostanu smješteno je u tamošnjem muzeju.

Iako je Kraljeva Sutjeska najpoznatija po samostanu, još su dvije znamenitosti koje važe za njene top atrakcije. Kuća Ive Duspera najstarija je kuća u središnjoj Bosni. Zanimljivog je stila gradnje, bijelih zidova, s dosta drveta, verandama i prozorima koji se završavaju u poluluku. Historijska građevina iz ranog 18. vijeka proglašena je nacionalnim spomenikom BiH.

Te mala džamija u Kraljevoj Sutjesci ima status nacionalnog spomenika. O njenom nastanku teško je davati precizne podatke, jer vaknufama osnivača nije sačuvana kao ni tarih s hronogramom. Narodna predaja govori o tome da ju je u 15. vijeku podigao Mehmed II Osvajač za samo nekoliko dana.

Bobovac

Tvrđava Bobovac je bila sjedište bosanskih kraljeva dinastije Kotromanića, Tomaša i Tvrtka. Za posljednjom bosanskom kraljicom, Katarinom, ovdje i danas žali. Naime, kada su Osmanlije osvojile tvrđavu Bobovac, Katarina je ili izbjegla ili bila prognana za Rim, i nikad više nije vidjela Bosnu.

Bobovac
Foto: Afan Abazović

Važnost ove historijske utvrde jeste i u tome što se ovdje čuvala bosanska kraljevska kruna te kraljevska grobna kapela. Pretpostavlja se da je kralj Stjepan Ostoja naredio da se stara bobovačka crkva preuredi za tu svrhu. U njoj su bila sahranjena tri bosanska kralja: Stjepan Ostoja, Tvrtko II Kotromanić i Stjepan Tomaš Kotromanić.

Jedini u potpunosti očuvani objekt u Bobovcu je mauzolej koji je kraljica Katarina podigla kralju Tvrtku nakon njegove smrti. Njegovi ostaci su tokom posljednjeg rata izmješteni na do sada nepoznatu lokaciju. Nešto vanjskih zidina i nekadašnji dio konjskih staja mogu se vidjeti na grebenu koji se uzdiže iznad mauzoleja i kraljevske četvrti koja se nažalost polagano urušava.

Kako doći?

Kraljeva Sutjeska je od Sarajeva udaljena 1,5-2 sata vožnje. Tačnije, s magistralne ceste Sarajevo-Zenica vodi asfaltni put od Kaknja u smjeru jugoistoka do Kraljeve Sutjeske, a nadalje do Bobovca manji dio puta je asfaltiran, dok je ostatak makadam. Nakon što se prođe selo Dragović, stižete do prijestolja bosanskih kraljeva.

Iako je moguće automobilom doći gotovo do same tvrđave, preporuka je ipak pješačenje dolinom rijeke Bukovice, a odmoriti se možete u neposrednoj blizini tvrđave gdje se nalazi izletište sa klupama i roštiljima.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

UPOZNAJ BOSNU I HERCEGOVINU KROZ 100 IZAZOVA – BIH BUCKET LIST CHALLENGE

UPOZNAJTE LJEPOTE KAKNJA U DVIJE MINUTE