Bh. alpinistkinja kreće u pohod na Himalaje

Nakon velikih sportskih i alpinističkih uspjeha, Naida Avdić, alpinistkinja sa desetogodišnjim iskustvom u usponima na brojne planinske vrhove, odlučila je da je vrijeme da krene i u pohod na Ama Dablam, jednu od najimpresivnijih i najljepših planina na svijetu, koja pripada planinskom vijencu Himalaja i nalazi se na visini od 6.814 metara.

Foto: Represent Communications

Ama Dablam na nepalskom jeziku znači “Majčina ogrlica” jer svojim izgledom podsjeća na majku koja pružajući ruke sa strane štiti dijete u naručju.

Naida na put kreće u nedjelju, 15. oktobra, a tim povodom je u Olimpijskom muzeju u Sarajevu održana konferencija za medije, na kojoj je Naida istakla kako je Ama Dablam izazov i za iskusnije alpiniste jer je za ovaj pohod potrebna izuzetna psihofizička kondicija, poznavanje tehnike, korištenje opreme i drugih vještina.

“Proces priprema bio je dugotrajan, ali ako sam ikada bila spremna to je sada. S obzirom na to da Ama Dablam podsjeća na majku koja svojim rukama štiti dijete u naručju, to mi predstavlja svojevrstan cilj i uspjeh jer sam i sama majka i želim svojoj kćerci da pokažem da sve što zamisli u životu, može i da ostvari, da joj ja na neki način budem motivacija za sve što je čeka”, kazala je Naida.

Ovim usponom Naida bi postala prva žena alpinistkinja iz BiH koja je dosegla ovaj magični vrh. A također bi se kvalifikovala za pokušaj uspona na Mount Everest, najvišu planinu na svijetu te stvorila pretpostavke da Bosna i Hercegovina dobije i prvu ženu na krovu svijeta.

“Ama Dablam bi trebao biti samo checkpoint na njenom putu ka Mount Everestu. Mi imamo toliko sposobnih žena i djevojaka na koje nekada ne obraćamo dovoljno pažnje. Ako malo razmislimo, mi trenutno imamo četiri vrhunske sportiskinje koje donose slavu Bosni i Hercegovini širom svijeta. One su inspiracija onima koji dolaze, ne samo djevojkama i ženama, već i nama muškarcima. Veoma je važno u ovom trenutku poslati poruku javnosti kakve jake i sposobne žene mi imamo, posebno u vrijeme kada imamo tolike slučajeve nasilja i femicida. Moramo se protiv toga boriti i meni je drago da sam ja danas ovdje kao muškarac među ovim uspješnim ženama”, rekao je Tomislav Cvitanušić, alpinista koji se prije nekoliko mjeseci popeo na Mount Everest i koji je Naidi velika podrška u njenom putu ka ostvarenju cilja.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content