Tomislav Cvitanušić se popeo na vrh Mont Everesta

Bosanskohercegovački alpinista, Ironman, triatlonac Tomislav Cvitanušić uspio je jutros u svom naumu da se popne na najviši vrh svijeta na planini Mont Everest.

 

Informaciju je potvrdio njegov mentor Muhamed Gafić s kojim je Cvitanušić u kontaktu putem Garmin inReach Explorer sistema, satelitskim uređajem koji razmjenjuje kratke poruke nalik SMSu, putem Iridium satelitske mreže.

“Zastava Bosne i Hercegovine je na vrhu Mount Everesta!

Tomo je poslao poruku: ‘U 08: 21 ujutro po lokalnom vremenu pristupili na vrh. Upravo se vratili u C4. Spojil se na nove boce klsika. Za dva dana kada dodjem u bazni sve vas zovem.’ Čitavu noć se Tomo penjao. Jutro je bilo da se uvjeri da je na vrhu Everesta. Koliko mu je bilo teško – zna samo on. Ušao je u “death zonu” i preživio i planina ga je nagradila. Dnevno svjetlo mu je trebalo da se vrati, jer je vrh pola puta, a silazak zna biti opasniji. Sad je u šatoru, na sigurnom, na 8000 m. Sutra će se spuštati niz Lhotse-ovu stijenu na drugi visinski kamp – C2 na 6500 m., a prekosutra, po noći, jer mraz drži serake da se ne obruše na alpiniste, u Bazu. A tamo ima internet!”, napisao je Gafić na svom Facebook profilu  na kojem je prethodnih dana dijelio vijesti o Cvitanušiću, baš kao što je prethodne dane ekspedicije, dok je imao internet, radio i on sam.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content