Bh. delegacija u posjeti Indoneziji

Već dugi niz godina BiH i Indonezija gaje prijateljske odnose i sve su vidljiviji napreci u ekonomskoj saradnji

Autor: Emira Azganović, Fotografije: Tesnim Karišik

Na poziv ambasadorice Indonezije u Bosni i Hercegovini Amelie Achmad Yani, biznis delegacija Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine krajem jula je posjetila Indoneziju zbog poslovnih sastanaka, promocije privrede i turizma Bosne i Hercegovine, te pobratimljenja Brčkog i grada Magelang na Centralnoj Javi. Na našu veliku čast, ambasadorica Amelia je ekipu Furaj.ba pozvala da se pridruži delegaciji u obilasku Jave, Sumatre i Balija.

Već dugi niz godina BiH i Indonezija gaje prijateljske odnose, a zahvaljujući ambasadorici Ameliji, sve su vidljiviji napreci u ekonomskoj saradnji. Dosadašnja saradnja ove dvije zemlje bazirala se na izvozu vojne opreme i naoružanja u Indoneziju i uvoza papira, palminog ulja, kokosovog brašna, cimeta, kakaa i briketa od kokosove kore.

Sve više indonežanskih turista posjećuju Bosnu i Hercegovinu, a osim Qatar Airwaysa, sada i Turkish Airlines ima direktnu liniju za Bali, te se očekuje da će više bh. državljana putovati na ovaj egzotični otok. Važno je istaknuti da za građane Bosne i Hercegovine nije potrebna viza za boravak do 30 dana, a nadati se da će u skorije vrijeme biti olakšan vizni režim za građane Indonezije.

PRVI SUSRET PRIVREDNIKA

Prvi susret privrednika bio je u Ministarstvu vanjskih poslova Indonezije gdje se naša delegacija sastala s direktorom za vanjske poslove i privrednicima iz Jakarte i Istočnog Kalimantana. Na sastanku se razgovaralo o mogućim poslovnim saradnjama, mogućnostima uvoza i izvoza određenih roba za obje regije, kao i o turističkim mogućnostima.

Šef bh. delegacije gospodin Damir Bulčević, direktor Biznis foruma BDBiH, pozvao je delegaciju Indonezije da dođe na 3. Biznis Forum Brčko, kako bi lakše izgradili direktan privredni most između Brčkog i Indonezije.

Tokom boravka u Jakarti također je potpisan sporazum o saradnji i poboljšanju kvaliteta akademske oblasti internacionalnog Univerziteta Indonesia i Univerziteta Istočno Sarajevo kojeg su potpisali rektor Univerziteta Indonesia prof. Dr. Ir. Muhammad Anis, M.Met. i šef delegacije Distrikta Brčko Damir Bulčević i dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Indoneziji, prof. Ari Kuncoro, S. E., M. A., Ph. D.

U Indoneziji studiraju studenti iz cijelog svijeta, uključujući nekoliko studenata iz Istočnog Sarajeva, a sada su stvoreni uslovi za još bolju saradnju i razmjenu studenata. Inače, Univerzitet Indonesia nosi epitet eko univerziteta jer 1/3 ukupne površine kampusa je pod šumom, ima 6 jezera i unutar kampusa voze električni autobusi, a studenti koriste električne trotinete, sve u cilju zaštite okoline.

Nakon Jakarte, guverner Sjeverne Sumatre u Indoneziji Edy Rahmayadi sa saradnicima i privrednom zajednicom je primio našu delegaciju u svojoj rezidenciji na Sumatri, gdje se razgovaralo o poslovnoj saradnji Brčko distrikta BiH i Sjeverne Sumatre.

Nakon toga smo posjetili državnu plantažu palminog ulja, obišli fabrike i polja u kojima rastu palme, a potom su održani sastanci s proizvođačima palminog ulja i kafe.

Na Sumatri nas je ugostio dr. Moh Fauzi, veliki prijatelj Bosne i Hercegovine. Osim poslovnih sastanaka obišli smo prirodne i turističke atrakcije, posjetili impresivni vulkan Sinabung, koji je posljednji put eruptirao prije tri godine. Još jedno od prirodnih čuda Indonezije koje smo obišli je jezero Toba, nastalo kao posljedica erupcije vulkana, duboko 450 metara. Posjetili smo i planinu Merapi, poznatu po istoimenom vulkanu koji je čuven po čestim erupcijama.

POBRATIMLJENJE BRČKOG I MAGELANGA

Glavni događaj ove posjete Indoneziji je pobratimljenje grada Brčko i grada Megelang na Centralnoj Javi, koje je dogovoreno na prvom Biznis Forumu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Pismo namjere potpisano je između gradonačelnika grada Magelang, Sigita Widyonindita i šefa delegacije Brčko Distrikta, Damira Bulčevića. Povodom ovog, za oba grada važnog događaja, ambasadorica Indonezije u BiH, izjavila je da je grad Magelang izabran jer ima sličnosti s gradom Brčko, iako se jedan nalazi u Evropi, a drugi u Indoneziji.

Šef delegacije Brčko Distrikta Damir Bulčević kazao je kako je potpisivanje pisma namjere otvorilo put za daljnju saradnju s gradom Magelangom na polju privrede I turizma, te da će od sada ovi gradovi moći međusobno razmjenjivati studente i predavače, ali i da će jedni druge upoznati sa svojom kulturom. Bulčević je pozvao delegaciju Vlade Magelanga da u oktobru dođu u našu zemlju, a posebno je istakao kako se nada njihovoj posjeti Distriktu Brčko i 3. Biznis Forumu Brčko.

Gradonačelnik grada Magelang Sigit Widyonindito rekao je da će potpisivanje pisma namjere doprinijeti tome da jedni od drugih uče i upoznaju se, te da međusobno uspješno sarađuju na više polja.

Magelang se nalazi 43 km sjeverno od Yogyakarte, a ovaj, kako ga još zovu, grad milion ruža, dobio je nagradu za Top 99 inovacija u javnoj službi i dva puta je bio proglašen kao najbolji Smart city u Indoneziji. Magelang je i najbliži glavni grad Borobuduru, budističkom spomeniku iz devetog stoljeća koji je dio baštine UNESCO-a, a koji smo također posjetili.

Nakon zvaničnih posjeta ambasadorica Amelia našu delegaciju je povela na Bali, gdje smo se upoznali s kulturom i znamenitostima ovog egzotičnog otoka, te uživali u kulinarskim delicijama i Kecak&Fire i Barong plesu.

Imali smo čast upoznati i dugogodišnjeg prijatelja ambasadorice Amelije, Agung Raia, umjetnika i vlasnika muzeja Museum of Art, koji zajedno s balinežanskim umjetnicima promoviše njihovu kulturu u Ubudu. Agung Rai je pored umjetnosti mnogo angažovan na uspostavljanju svjetskog mira i gostujući je predavač na mnogim svjetskim konferencijama.


TOPLA DOBRODOŠLICA

Nevjerovatno je s kakvim počastima je dočekana naša delegaciju u Indoneziji. U gradu Madan je bio postavljen bilbord s riječima dobrodošlice, a novine su pisale o našoj posjeti. Svi jako vole Bosnu i Hercegovinu i znaju mnogo o našoj prošlosti, Titu, Srebrenici i proteklom ratu, ali i o Sarajevo Biznis Forumu i Brčko Biznis Forumu.


 AHMAD YANI, HEROJ REVOLUCIJE

Otac ambasadorice Amelije, Ahmad Yani, bio je heroj revolucije Indonezije, a oni jako poštuju svoju historiju i heroje, te ambasadoricu Ameliju dočekuju s velikim počastima. Posjetili smo i muzej u Jakarti posvećen heroju Ahmadu Yani, koji se nalazi u kući gdje je odrasla ambasadorica Amelia. U nekoliko gradova Indonezije podignuti su spomenici u njegovu čast, a ulice i aerodrom na Baliju nose njegovo ime.


INDONEZIJA U BROJKAMA

Površina: 1.905 miliona m2

Obala: 54.720 km2

Ostrva: 17.504

Populacija: 269 miliona

Etničke grupe: 714

Jezik: 1.001 lokalni jezik


ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content