Bh. naučnik dobitnik prestižne nagrade pod okriljem UN-a

Bosanskohercegovačkog biologa, istraživača morskih pasa i aktivistu Andreja Gajića Barcelonska konvencija imenovala je počasnim ambasadorom Mediterana za 2022. godinu, najznačajnije za upravljanje i očuvanje Mediteranskog mora pod okriljem UN-a.

 

Foto: Andrej Gajić

“Nagrada je dodijeljena kao priznanje za Andrejev ukupni znanstveni doprinos u Jadranskom moru, kao i ostatku Sredozemlja, kao i za značajan doprinos koji je dao u dopunama odredaba Barcelonske konvencije, te Aneksa II njenog Protokola. U ovom trenutku važno je naglasiti da je upravo Andrej odigrao i ključnu ulogu u razvoju biologije mora u Bosni i Hercegovini, koja je prethodno bila potpuno zanemarena”, naglasio je dr. sc. Senad Oprašić, član biroa Barcelonske konvencije.

“Andrej Gajić je međunarodno nagrađivani znanstvenik, koji je posvetio čitav svoj život boljem razumijevanju i zaštiti morskih pasa i raža. Naprosto smo bili zapanjeni njegovim jedinstvenom pristupom, ljubavlju, poštovanjem ali i velikim znanjem. Sigurni smo da će njegov način rada doprinjeti dugoročnoj zaštiti vrsta o kojima toliko brine”, zaključila je na dodjeli priznanja Željka Škaričić, direktorica PAP/RAC za Mediteransko more.

“(…) vrijedi istaći, pored njegove međunarodne karijere, Andrej je posebno vezan za Neum-Klek, jedini dio mora koji pripada Bosni i Hercegovini, gdje je započeo svoju karijeru, sproveo mnogobrojna znanstvena istraživanja koja su rezultirala originalnim podacima o brojnim značajnim vrstama, te dala preporuke za njihovu zaštitu. U svom radu Andrej aktivno radi na edukacijama i redovito surađuje sa lokalnom zajednicom. U njemu vidimo trajnog znanstvenog suradnika u svim aktivnostima kada je u pitanju zaštita morskog i obalnog područja BiH, odnosno Neuma, koji tako dobro poznaje i uvijek mu se rado vraća”, izjavio je mr. oec. Josip Njavro, koordinator CAMP BiH i pomoćnik načelnika općine Neum.

“Kao ambasador Mediteranskog mora, zagovarat ću znastveno utemeljeno i klimatski-pametno očuvanje vrsta, koje možemo postići kroz regionalno jedinstvene mjere za dugoročnu in-situ konzervaciju. Nadalje, zagovarat ću značaj donošenja novih spoznaja o vrstama koje su ocijenjene kao nedovoljno poznate na IUCN listama, te značajnom proširenju zaštićenih područja i njihovom kvalitetnijem menadžmentu. Moja trenutna istraživanja usredotočena su na razumijevanje iznimno rijetkih i vrlo ugroženih ajkula i raža u južnom Jadranu, njihovih ključnih staništa i naravno ugroženosti. Sa stečenim spoznajama nadam se da ćemo moći predložiti bolje regionalne mjere za zaštitu”, izjavio je Andrej A. Gajić. 

Andrej Gajić djeluje u oblastima ihtiolohije i patobiologije. Sa svojim kolegama je  u 2022. godini objavio rad o rijetkom i kritično ugroženom psu prascu u prestižnom časopisu Journal of Fish biology, kao i rad o trenutnom stanju kritično ugroženog sklata u centralnom Jadranu donoseći jedinstvene podatke o novorođenim, juvenilnim i adultnim jedinkama. Pored toga, u štampi mu se nalazi rad o novorođenom psu tupanu u južnom Jadranu, dok tri rada na raritetnim vrstama upravo zavšrava.

Podsjećamo, Gajić je međunarodno nagrađivani naučnik, autor, predavač, podvodni istraživač, ROV pilot i padobranac.

Njegove studije bazirane su na boljem razumijevanju uticaja zagađenja na razvoj bolesti morskih pasa i raža, te uspostavi njihove dugoročne zaštite. Većinu svoje karijere posvetio je radu na lokalnom nivou i razvoju biologije mora u Bosni i Hercegovini, za što je dobio Posebno vladino priznanje za izvanredne naučne rezultate (2021), National Geographic EC Leadership nagradu (2020), te Osoba godine (2019). Publicirao je preko 70 naučnih tekstova i dvije knjige, a predavao u više od 75 država, uključujući TED, National Geographic i mnoge druge konferencije i univerzitete. Nadaleko je poznat po svojim višestrukim angažmanima kao vodeći znanstvenik pri National Geographic (Wasghington, D.C.) i Discovery Channel (New York), a osnivač je i direktor Sharklab ADRIA: Centra za marinsku i slatkovodnu biologiju, te nosilac UNESCO fellowship. National Geographic je istaknuo Andreja i na njegovoj biografiji djelomično zasnovano ukupno četiri knjige za učenje engleskog jezika namijenjenje osnovnoj i srednjoj školi. Rezultati njegovog rada promovirani su u više od 100 medija uključujući NatGeo WILD, Discovery, 21st Century FOX, Deutsche Welle, BBC, CNN, Arte i mnoge druge. Trenutno živi i radi u Valoni, na jugu Jadranskog mora.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content