Bh. umjetnica gradić u Istri pretvara u novo žarište savremene umjetnosti

U sklopu projekta Nevidljiva Savičenta — prevođenje tradicije u savremenu kulturu, koji već drugu godinu istarski gradić Svetvinčenat pretvara u novo žarište savremene umjetnosti, bosanskohercegovačka umjetnica Šejla Kamerić osmislila je trajnu instalaciju postavljenu u javni prostor pod nazivom Place to Stay.

Foto: Andi Bančić

Kustos projekta je Tihomir Milovac, a iza produkcije stoje umjetnička organizacija Apoteka — prostor za suvremenu umjetnost iz Vodnjana te udruga Avanti! Centar avangardi iz Zagreba. Instalacija je smještena na lokalitetu Mandule, nedaleko od centra Svetvinčenta.

“Place to Stay umjetnica je zamislila kao kolažiranu kompoziciju natpisa za različite vrste turističkog smještaja, ispisanih različitim pismima i jezicima. Natpisi su plošni kao da su ostaci prije aktivnih svjetlećih oznaka. Međutim, kompoziciju ‘podcrtava’ jedini svjetleći natpis s porukom Refugees welcome što djelo tematski aktualizira i u isti mah očuđuje”, navodi Milovac.

Radovi bh. umjetnice trenutno su predstavljeni na još nekoliko relevantnih grupnih evropskih izložbi, od kojih se dvije otvaraju u septembru u Berlinu ” CCCCCOMA Chapel. I guess I die another day”, te STUDIO BERLIN u kultnom noćnom klubu Berghein, dok se u oktobru u Düsseldorfu u Kunstpalast Museum otvara “Time for Outrage!”. Također, ne smijemo izostaviti spomenuti i izložbu “Keeping the balance” u Ludwig Museum u Budimpešti koja predstavlja šezdesetak radova iz umjetničke kolekcije Telekom, zatim Diversity United najavljenu kao jedna od top 10 izložbi ove godine, koja se u Moskvi, Parizu i Berlinu otvara u novembru, a na kojoj će više od 80 umjetnika iz 35 zemalja svijeta ponuditi umjetničku sliku Evrope baveći se pitanjima poput slobode, poštovanja, digniteta, sukoba i dijaloga te političkih i osobnih identiteta.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content