BiH na 4. mjestu top 10 najatraktivnijih planinskih destinacija u Evropi

Londonski Times prošlog je mjeseca sastavio listu deset najatraktivnijih destinacija za ljetovanje na planinama širom Evrope, a visoko na 4. mjestu našla se Bosna i Hercegovina.

Buško jezero s Kamešnice; Foto: Fotobaza/ Teica

“Nakon užasnih, turbulentnih vremena 1990-ih, Sarajevo je postalo gradski favorit. Ali tek nedavno su se planinari probudili u veličanstvenim stazama kako bi uživali u prirodi iza njih. Devetodnevna tura garantuje vam da ćete iskusiti neke od najizbirljivijih uspona, uz izazovan uspon na najvišu bosansku planinu , zaustavljanje u izolovanom kanjonu Rakitnice, pješačenje duž dionice čuvene Via Dinarice – omiljene za evropsku planinarsku zajednicu — kao i zaustavljanje u Sarajevu i Mostaru, uz Stari most.

Dok je Bosna i Hercegovina glavna tačka, linearna ruta također uranja u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku (završava se u prekrasnom gradu Dubrovniku). Hodat ćete od šest do osam sati dnevno za ukupno 50 km – ali nemojte se plašiti, ima dosta bureka i ćevapa koji će vas dobro nahraniti na putu”, stoji u opisu London Timesa.

TOP 5 najljepših destinacija za planinarenje u Bosni i Hercegovini

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content