TOP 5 najljepših destinacija za planinarenje u Bosni i Hercegovini

U srcu Bosne i Hercegovine, priroda je oblikovala neke od najimpresivnijih planinskih vrhova na svijetu, pružajući planinarima jedinstvena iskustva u susretu s netaknutom ljepotom prirode. Ove bajkovite planine krase spektakularni predjeli i vidikovci koji izazivaju oduševljenje, ostavljajući posetioce bez daha. Za one željne izazova i nezaboravnih trenutaka u planinskom okruženju, donosimo popis top pet destinacija za planinarenje u Bosni i Hercegovini

Prenj; Foto: Dženad Džino

Autorica: Semra Hodžić

Prenj 

Ljubitelji planine Prenj nazivaju Planetom, i ne samo odmilja, oni zaista znaju da ova prekrasna hercegovačka planina u svojim njedrima krije neprocjenjiva prirodna bogatstva i smatraju je jednom od najljepših. Najviši vrh Prenja je Zelena Glava na 2.115 m.n.v, zatim Lupoglav, Otiš, Herač, Velika Kapa i drugi… A s njih pogled puca na jezera, rijeke, planine i gradove koji ih grle. Prenj je zalogaj za iskusne planinare i ljubitelje adrenalina. Ima dosta markiranih staza, ali i onih sa rijeđom markacijom, kao i mnogo stijena i zidova za koje je potrebna snaga i vještina da se pređu. No, ko se jednom uspne uz Prenj, on mu uđe u krvotok i vraća se kad god može. Ukoliko želite pohoditi ovu čarobnu planinu, preporučujemo da krenete sa vodičem ili na organizirani izlet s mnogobrojnim planinarskim društvima.

Prenj – Lupoglav; Foto: Dženad Džino

Čvrsnica

Po ljepoti i bogatstvu prirode, planinari izdvajaju još jednu hercegovačku planinu Čvrsnicu, sestrinsku planinu austrijskog Mt Plassena s pogledom na glečere. Najomiljeniji put na Čvrsnici vodi ka jednom od najljepših vidikovaca na bh. planinama – ka Hajdučkim vratima. Riječ je o prirodnom fenomenu, karakterističnom prstenu u krečnjačkoj stijeni stvaranom vijekovima koji se nalazi na rubu kanjona Dive Grabovice. Hajdučka vrata se nalaze na 2.000 m n/v, ime su dobila po hajducima i odredište su brojnih planinara, zaljubljenika u prirodu, kao i fotografa, koji odavde mogu uživati u zaista neprocjenjivom pogledu na Divu Grabovicu, stijenu Velikog Kuka, Čabulju, Velež, Prenj itd. Noć je lijepo provesti u čuvenom planinarskom domu Vilinac, a sutradan se prošetati do najvišeg planinskog jezera u BiH s pitkom vodom – jezera Crvenjak.

Svitanje na Hajdučkim vratima; Foto: Dženad Džino

Zelengora

Planinari se teško odlučuju za najljepšu planinu, ali za Zelengoru kažu da ona to jeste. Ime joj je simbolično, ali istinito, jer Zelengora je zaista kao ćilimom prekrivena šumama, pašnjacima i cvijetnim planinskim poljima, a posebnu draž čine njene „gorske oči“ – nekoliko glacijalnih jezera smještenih u samim podnožjima njenih vrhova. Nalazi se u sklopu Nacionalnog parka Sutjeska i planinari je rado pohode prateći markirane staze i puteve koji vode do četiri planinska doma: Bogunovac, Dobre vode, Donje bare i Orlovačko jezero u kojima se može i prenoćiti, pa duže uživati u čistom zraku i prekrasnoj prirodi.

Orlovačko jezero na Zelengori; Foto: Dženad Džino

Maglić

Izgrađen od permskih stijena i obrastao gustom bukovom i crnogoričnom šumom, prekriven pašnjacima, grebenima i visovima, Maglić je planina s najvišim vrhom u Bosni i Hercegovini, čaroban u svojoj ljepoti i veliki izazov za planinare. Nalazi se oko 20 km jugozapadno od Foče, u sastavu je Nacionalnog parka Sutjeska, i omeđen je rijekama Sutjeskom, Drinom i Pivom, te planinama Volujak i Bioč. Maglić je poseban po tome što se na njemu nalazi Perućica, najveća prašuma u Evropi te veliki cirk Urdeni dolovi sa Trnovačkim jezerom na 1.517 m, koje je prirodni fenomen u obliku srca, na samoj granici sa Crnom Gorom. Na samoj granici se nalazi i njegov najviši vrh koji iznosi 2.386 metara nadmorske visine.

Maglić; Foto: Muamer Drugovac

Visočica

Još jedna planina o kojoj planinari pričaju sa oduševljenjem je Visočica, prirodna granica između Bosne i Hercegovine, bogata brojnim pašnjacima, visokim i markantnim vrhovima, nekropolama sa stećcima i divljim konjima. Samo ime joj kaže da je visoka, a njeni najistaknutiji vrhovi su Džamija na 1967 m n/v, zatim Veliki Ljeljen, Vito, Subar i svakako Puzim u kojeg se zagledamo još sa Bjelašnice. Sa svih strana okružena je rijekama, a za vrijeme sezone na njoj se pojavljuju i jezera, od kojih je najljepše Veliko jezero. Predlažemo vam put prema vrhu Vito koji vodi markiranom stazom najprije pašnjacima, zatim strmom usponu, a pogled koji se s njega pruža vrijedit će svakog napora. 

Visočica; Foto: Muamer Drugovac

Oprema za planinarenje

Kada je planinarenje u pitanju važno je da budete dobro opremljeni, a najprije da budete u udobnoj odjeći i obući. Planinarenje nije obična šetnja, zahtjevno je i možete se povrijediti stoga je važno da bude u adekvatnoj obući. Prije nego što krenete na pohod informišite se o vremenu, terenu, nadmorskoj visini, okolišu kojim ćete planinariti, a zatim prilagodite opremu vašim potrebama. O opremi koja vas zanima ili vam je potrebna pitajte planinare! Sve navedene planine mogu se obići i u zimskom periodu, ali naravno uz odgovarajuću opremu i iskustvo. Ukoliko to želite, preporučujemo da imate profesionalnog planinarskog vodiča ili se pridružite nekom od planinskih društava koji organiziraju neke od ovih tura.


Multimedijalni vodič “Planine Bosne i Hercegovine – 50 izabranih uspona” | Furaj.ba

Iz štampe je u oktobru ove godine izašao multimedijalni vodič “Planine Bosne i Hercegovine – 50 izabranih uspona” novinara, planinara i pustolova Zehrudina Isakovića. U vodiču je, kako smo naveli, opisano 50 izabranih tura po planinama Bosne i Hercegovine koje su odabrane prema afinitetima autora, koji se rukovodio njihovom zanimljivošću, raznolikošću i ljepotom.


ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content