BiH na Eurosongu u vrijeme kada je “Sva bol svijeta bila u Bosni”

Više od dvije decenije su prošle od kada je Muhamed Fazlagić Fazla, po prvi put na Eurovizji predstavljao nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. Delegacija naše zemlje, iz ratnog, opkoljenog Sarajeva 1993. godine otputovala je u Irsku, a “Sva bol svijeta”, pjesma koja i danas simbol otpora, na takmičenju je osvojila 15. mjesto. Za Furaj.ba o takmičenju, odlasku iz Sarajeva i iskustvima sa Eurovizije govorio je Muhamed Fazlagić Fazla.

Pretrčavanjem preko piste do Eurosonga

Zadnjeg dana jula 1993. godine prokopan je Tunel spasa koji je Sarajlijama vratio nadu da će sutra biti bolje. Mjesec i po prije toga, bh. delegacija otputovala je u Irsku, na takmičenje za najbolju pjesmu Eurovizije. Bilo je to prvo evropsko takmičenje na kojem je nastupala nezavisna Bosna i Hercegovina. Delegacija predvođenja izvođačem Muhamedom Fazlagićem Sarajevo je napustila na tada jedini mogući način – pretrčavanjem preko aerodromske piste noću. Fazla kaže da je tada za bh. delegaciju koju su, osim njega, činili Edina Salkanović, Erliha Hadzović, Amir Bjelanović, Enver Milišić i Izo Kolečić takmičenje imalo posebnu simboliku.

“U doba kada vam susjedi i komšije govore da ne postojite, nama je bilo važno da kažemo i pokažemo da itekako postojimo. Bosnavizija je urađena uz krajnje napore u podrumu zgrade televizije. Hladan studio, nedostatak svega ali puno kreativnih ljudi i fantastičnih pjesama.  Učešće pokojnog Davorina, rahmetli Ede Mulahalilovica, grupe KOD, Žere, Alme Čardžić i drugih je svakako toj Bosnaviziji dalo poseban kvalitet”- kaže Fazla. Kroz sjetni osmjeh dodaje: “Kad smo već pobijedili morali smo i otići.” Kaže da trčanje preko piste nije predstavljalo nikakav problem. “Pretrčali smo pistu, pješke smo išli preko Igmana, a onda smo vozeći se raznim prevozni sredstvima stigli do Ljubljane.”

Pjesmu “Sva bol svijeta” koja je na Euroviziji u Irskoj 1993. godine osvojila 15. mjesto napisali su Dino Merlin i Fahrudin Pecikoza. Nastup bh. delegacije obilježio je gromoglasni aplauz u sali nakon prvih nekoliko taktova pjesme. Evropa je podržala Bosnu i Hercegovini koja je tada prolazile velike golgote. “Nije neskromno reći da smo bili apolutne medijske zvijezde i ljubimci medija.”

Najbolji rezultat 2006. postigao je Hari Mata Hari

 Od tada pa do danas, Bosna i Hercegovina nastupila je skoro svake godine. Davorin Popović, Dino Merlin, Deen, Maja Šestić, Dalal, Vukašin Brajić, Laka, samo su neki od izvođača koji su našu zemlju predstavljali na takmičenju, neki sa više, neki sa više uspjeha. Najbolji rezultat ostvario je Hari Mata Hari sa pjesmom Lejla osvojivši 3. mjesto.  Pjesma Lejla najdraža je eurovizijska pjesma i našem sagovorniku Muhamedu Fazlagiću. “Bilo je jako lijepih pjesama, teško je izdvojiti neke, ali ako već insistirate meni lično su u uhu ostale ‘Lejla’ i ‘Rijeka bez imena’ Marije Šestić.”

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content