Bihać – Gospodin na Uni u prazničnom raspoloženju

Neka vjerovanja kažu da ako u novu godinu uđeš rasplesan i obučeš nešto crveno, sreća je zagarantirana svih 365 dana. Možda i nije tačno, ali ples i crveno uvijek su dobra ideja.

Foto: TZ Bihać

Bila je to Una. Otac se smije, misli da sam se prepao pa me pridržava i govori mi da se ne bojim, da je ćuprija tvrda, a ja se ne bojim: samo lebdim, sav prosjan tom Unom, tim nevidljivim čudom, za koje bih jedino znao reći, ljepota, ljepota, malo mi očiju da gledam, malo mi pluća da dišem. Baš tako je Unu opisao veliki pisac Skender Kulenović. I baš je takva, ljepota, ljepota. 

I možda ne bismo znali šta je to tačno mislio veliki Skender da i sami svojim očima nismo gledali njene bukove i kaskade i mirisali smaragdne kapi raspršene iznad kamenja s kojim rijeka vodi vječitu borbu bez pobjednika. Ne predaju se ni Una ni kamen. Niti ona njega lomi niti on nju zaustaviti može. 

Foto: TZ Bihać

Cjelogodišnja sezona

Na svom 212 kilometara dugom putu, oplemenila je Una svaki kamen i svaki grad kroz koji je prošla, sve do Save u koju se ulijeva kao njena najčistija pritoka.

Znate li da je Bihać, Gospodin sa Une, jedan od najposjećenijih gradova u našoj zemlji? I nije to slučajno.

Ranijih godina Bihać je turistima bio zanimljiv uglavnom ljeti. Brojni festivali, koncerti i manifestacije te nadaleko čuvena adrenalinska Unska regata privlačili su brojne goste. Turističkim radnicima to nije bilo dovoljno, pa su odlučili „razdrmati“ grad.  

Pokrenuti su brojni kulturni projekti, zanimljivi sadržaji na utvrdi Sokolac, postavljene turističke table i upute, grad ušminkan i dotjeran, baš kako Gospodinu i priliči. 

Festival Bihaćko ljeto svake je godine sve ozbniljniji i veći, mini festival ‘Bihać Summer Gigs’ je sjajna priča kojom se cijelo ljeto na otvorenom promovira Bihać kroz svirke lokalnih bendova. Bihać je zaista tokom ljeta najzanimljiviji grad u BiH za posjetiti, a Turistička zajednica Grada Bihaća pod pokroviteljstvo je uzela i manifestaciju “Jesen na Gelenderima“ čime se turistička sezona proširila i sada traje cijelu godinu.

Foto: TZ Bihać

U srednjovjekovnom gradu Sokolac gradi se stepenište, postavlja stolarija i hrastova vrata na ulaz, što otvara mogućnost organizacije različitih sadržaja. Realiziran je tako projekt spajanja dva grada – postojećeg i srednjevjekovnog – Bihaća i Sokoca, pa iz jednog u drugi možete odšetati trim stazom. Divota, morate to vidjeti. 

Rušenjem dotrajale zgrade Vatrogasnog doma, počeo je projekt uređenja mini gradske plaže nadomak samog centra. Koliko se gradova u našoj lijepoj zemlji time može pohvaliti?

Tako je to u proljeće i ljeto.

Foto: TZ Bihać

Winter Park is coming 

Bijela bihaćka zima je posebna priča. Mada, rekli bismo da pripreme za nju kreću u jesen.

Bihaćka zimska priča svakog decembra postaje krajiški centar svijeta. Pregršt sporta, buket pozorišnih predstava, pa prstohvat koncerata daju u finalu magiju čarobnih trenutaka. Grad u praznično vrijeme u velikom broju posjećuju njegovi stanovnici rasuti po svijetu, pa ne manjka zagrljaja i poljubaca, a ni suza radosnica.

Ova, sada tradicionalna, priča nudi obilje sadržaja i zaista čini da svako pronađe nešto za sebe, te da decembarski dani u Bihaću budu mjesto susreta, okupljanja prijatelja, druženja porodice, dijeljenja radosti i dobre zabave. 

Bihaćka zimska priča ili Winter Park ove se godine održava šesti put i već je prerasla u lijepu i važnu tradiciju, a svi pokazatelji govore da će ovogodišnje izdanje nadmašiti sva prethodna.

Foto: TZ Bihać

Kreativna energija organizatora, topao ambijent, kulturno-zabavno i sportski sadržaj uz zamamne mirise fantastične kuhinje po kojoj je ovaj kraj nadaleko poznat, svake godine u Grad na Uni privlače sve veći broj gostiju, te time Bihać čini blještavim gradom sa odličnim dočekom Nove godine. Još ako bihaćke ulice i krovove svojom bjelinom počasti snijeg, bajka će biti kompletna. Škripanje snijega pod čizmama uvijek je divan zvuk.

Bit će svega kada nas decembar dotakne svojim čarobnim prstima. Da samo spomenemo nekoliko događaja. Pozorišne predstave Pedagogija otpora Branka Ćopića, Sajber skupština i Ne brinite o nama bit će izvedene na sceni Kulturnog centra. Pop i rock koncerti, kao i nastupi tamburaša i horova grijat će nam srca skoro svake večeri, predzadnjeg dana stare godine proslavit će se dječija Nova Godina sa horom BelCanto, a i ove godine održat će se utrka Bihaćka petica.  

Foto: Dron.ba

I svi su složni u onome što je cilj – obezbijediti nezaboravan decembar, kao i doček Nove godine u Bihaću. Uz to, iz Turističke zajednice Grada Bihaća poručuju da smo dobrodošli. Od nas traže samo osmijehe i dobro volju kao ulaznicu za uživanje u prazničnoj atmosferi u Bihaću. 

Šesti ovogodišnji zimski festival Winter Park održat će se na Gradskom trgu u Bihaću. Bišćane će u 2023. godinu uvesti sjajna Tijana Dahttps://furaj.ba/winter-park-u-bihacu/pčević. Neka vjerovanja kažu da ako u novu godinu uđeš rasplesan i obučeš nešto crveno, sreća je zagarantirana svih 365 dana. Možda i nije tačno, ali ples i crveno uvijek su dobra ideja. 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content