Biser grada: Obnavlja se Gospođicina kuća u Sarajevu

Gospođicina kuća u Sarajevu, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, uskoro će biti obnovljena.

Foto: Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić dostavila je Gradskom vijeću  informaciju o poduzetim aktivnostima na sanaciji, restauraciji i kolorističkoj obnovi fasade ove historijske građevine u blizini Skenderije.

Gospođicina kuća nalazi se u strogom Sarajeva, u ulici Hamdije Kreševljakovića, na šetnici uz obalu rijeke Miljacke.

Sjeverna i južna fasada su izvedene u historicističkom maniru. Specifičnost građevine je primjena zgrafito tehnike u ukrašavanju zidnih površina, koja podrazumijeva urezivanje crteža u malter.

Karić u Informaciji navodi da je Grad Sarajevo prepoznao značaj ove građevine i rijetkog primjera ovakve arhitekture te su poduzete aktivnosti na njenoj sanaciji, restauraciji i kolorističkoj obnovi fasade.

Do sada je, kako je navedeno, izvršeno geodetsko snimanje zatečenog stanja fasade te je započeta izrada glavnog projekta sanacije. Također, prema gradonačelnici, uspostavljen je i kontakt s vlasnicima, kako bi se moglo i formalno-pravno dogovoriti pristupanje izvođenju radova.

View this post on Instagram

A post shared by Furaj.ba (@furaj.ba)

U narednom periodu će se vršiti aktivnosti na pribavljanju potrebnih saglasnosti Federalnog ministarstva prostornog uređenja i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, a slijedi i raspisivanje tendera za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova.

Gospođicina kuća izgrađena je tokom austrougarskog perioda kada dolazi do razmaha graditeljske i obrtničke djelatnosti u Sarajevu.

Tokom I. i II. svjetskog rata, te perioda između, nije došlo do oštećenja objekta. Godine 1962. izvršena je nacionalizacija objekta, ali su nasljednicima vlasnika ostavljeni spratni i potkrovni stan.

Tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine objekat je doživio lakša oštećenja usljed granatiranja. Nakon 1995. godine objekat je napušten, izuzev prizemne stambene jedinice, te je vidna degradacija krovne konstrukcije gdje prodire vlaga kao i oslikane sjeverne fasade.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi