Blagajska ferata: Prirodni dragulj i potencijal za razvoj svjetskog penjališta

  Blagajska ferata: Prirodni dragulj i potencijal za razvoj svjetskog penjališta

  Blagaj je malo mjesto u Hercegovini smješteno na jugoistočnoj strani Mostara. Godinama je privlačio turiste, kako domaće tako i one iz cijelog svijeta. Vrelo rijeke Bune, najveće u Europi, tvrđava Stjepana Kosače, stari dio grada, Velagićevina te ostali kulturni i historijski spomenici su dio turističke ponude u Blagaju.

  Foto: CEO Reunion d.o.o

  Autor: Irma Kajan, Sportsko penjački klub Blagaj

  Prije nekoliko godina mlada ekipa entuzijasta pokrenula je priču u Blagaju koja bi u dogledno vrijeme mogla postati vrlo bitna u turističko-rekreativnom smislu. Riječ je penjačkom klubu, koji se smjestio ispod litica Blagaja u neposrednoj blizini Vrela i tvrđave. Trenutak u kojem se sve to događa je povoljno utjecao da Blagaj i blagajsku via ferratu, te penjačke sektore posjete brojni iskusni penjači.

  Početak priče o penjanju u Blagaju počinje 2014. Tada se opremaju prvi smjerovi, i već tada svjetski penjači poput francuskog penjača Quentin Chastagnier, dolaze da penju blagajske atraktivne smjerove. Prvi veći penjački događaj ‘Bolting vikend’ u Blagaju je organizovan u proljeće 2015. godine, što je privuklo penjače iz svih krajeva BiH. Tada je ovu lokaciju posjetio i legenda penjačkog sporta Silvio Karo. Dvije godine kasnije je  formiran i Sportsko penjački klub Blagaj Climbing koji je u saradnji sa Eko centrom Blagaj nosilac svih aktivnosti vezanih za penjanje u Blagaju. U međuvremenu otvoreni su novi smjerovi, istražene nove lokacije i utvrđen pristup za nove sektore.

  Foto: CEO Reunion d.o.o

  Sportsko penjanje je adrenalinski sport koji jača snagu duha i tijela, fokusiranost i povezanost sa samim sobom. Ova sportska disciplina razvila se iz alpinizma. U sportskom penjanju ambijent je jedan od najznačajnijih faktora, stoga je Blagaj idealno mjesto i potencijal za razvoj svjetske penjačke scene. Hercegovačka regija pruža idealne uslove za penjanje tokom cijele godine, što je rijetkost i blagodat u penjačkom svijetu. 


  Edukacijska škola za vodiče i turističke pratioce 

  Foto: CEO Reunion d.o.o

  Trenutno se u organizaciji SPK Blagaj Climbing održava edukacijska škola za vodiče i turističke pratioce na četiri penjališta: Blagaj, Drežnica, Velež i Fortica. Program traje pet vikenda sa ciljem da omogući sudionicima osnovna znanja o: vođenju grupa kroz via ferrate i penjališta, prvoj pomoći, ekologiji, flori i fauni hercegovačke regije, historiji regije i prezentacijskim vještinama. Pored terenskog i tehničkog znanja, učesnici imaju priliku da prođu i teorijski dio, predavanja o navedenim temama. Program je krenuo 26. septembra ove godine i implementira se uz podršku Market Makersa. Partneri i prijatelji projekta su Balkan Colors – Adventure and Development, penjačka organizacija koja djeluje na području Banje Luke sa ciljem da naprave platformu koja uvezuje penjališta i penjače širom BiH. Program škole ima za cilj kreirati turističke ponude za penjače i one koji to žele postati. 

  Karakteristike stijene i smjerova na penjalištu u Blagaju:

  Penjalište u Blagaju zauzima poprilično velik geografski prostor dužine od nekih 2,5 kilometra. Orijentacija sektora te nadmorska visina istih omogućuje da je sezona u Blagaju skoro bez pauze.
  Radi se o krečnjaku izuzetne kvalitete uzrokovane bogatstvom geološke slike terena te ugodne klime. Raznovrsnost uglova i dužine pojedinih sektora su omogućili da u Blagaju imamo smjerove od najmanjih težina do smjerova za top penjače.