Blagajska ferata: Prirodni dragulj i potencijal za razvoj svjetskog penjališta

Blagaj je malo mjesto u Hercegovini smješteno na jugoistočnoj strani Mostara. Godinama je privlačio turiste, kako domaće tako i one iz cijelog svijeta. Vrelo rijeke Bune, najveće u Europi, tvrđava Stjepana Kosače, stari dio grada, Velagićevina te ostali kulturni i historijski spomenici su dio turističke ponude u Blagaju.

Foto: CEO Reunion d.o.o

Autor: Irma Kajan, Sportsko penjački klub Blagaj

Prije nekoliko godina mlada ekipa entuzijasta pokrenula je priču u Blagaju koja bi u dogledno vrijeme mogla postati vrlo bitna u turističko-rekreativnom smislu. Riječ je penjačkom klubu, koji se smjestio ispod litica Blagaja u neposrednoj blizini Vrela i tvrđave. Trenutak u kojem se sve to događa je povoljno utjecao da Blagaj i blagajsku via ferratu, te penjačke sektore posjete brojni iskusni penjači.

Početak priče o penjanju u Blagaju počinje 2014. Tada se opremaju prvi smjerovi, i već tada svjetski penjači poput francuskog penjača Quentin Chastagnier, dolaze da penju blagajske atraktivne smjerove. Prvi veći penjački događaj ‘Bolting vikend’ u Blagaju je organizovan u proljeće 2015. godine, što je privuklo penjače iz svih krajeva BiH. Tada je ovu lokaciju posjetio i legenda penjačkog sporta Silvio Karo. Dvije godine kasnije je  formiran i Sportsko penjački klub Blagaj Climbing koji je u saradnji sa Eko centrom Blagaj nosilac svih aktivnosti vezanih za penjanje u Blagaju. U međuvremenu otvoreni su novi smjerovi, istražene nove lokacije i utvrđen pristup za nove sektore.

Foto: CEO Reunion d.o.o

Sportsko penjanje je adrenalinski sport koji jača snagu duha i tijela, fokusiranost i povezanost sa samim sobom. Ova sportska disciplina razvila se iz alpinizma. U sportskom penjanju ambijent je jedan od najznačajnijih faktora, stoga je Blagaj idealno mjesto i potencijal za razvoj svjetske penjačke scene. Hercegovačka regija pruža idealne uslove za penjanje tokom cijele godine, što je rijetkost i blagodat u penjačkom svijetu. 


Edukacijska škola za vodiče i turističke pratioce 

Foto: CEO Reunion d.o.o

Trenutno se u organizaciji SPK Blagaj Climbing održava edukacijska škola za vodiče i turističke pratioce na četiri penjališta: Blagaj, Drežnica, Velež i Fortica. Program traje pet vikenda sa ciljem da omogući sudionicima osnovna znanja o: vođenju grupa kroz via ferrate i penjališta, prvoj pomoći, ekologiji, flori i fauni hercegovačke regije, historiji regije i prezentacijskim vještinama. Pored terenskog i tehničkog znanja, učesnici imaju priliku da prođu i teorijski dio, predavanja o navedenim temama. Program je krenuo 26. septembra ove godine i implementira se uz podršku Market Makersa. Partneri i prijatelji projekta su Balkan Colors – Adventure and Development, penjačka organizacija koja djeluje na području Banje Luke sa ciljem da naprave platformu koja uvezuje penjališta i penjače širom BiH. Program škole ima za cilj kreirati turističke ponude za penjače i one koji to žele postati. 

Karakteristike stijene i smjerova na penjalištu u Blagaju:

Penjalište u Blagaju zauzima poprilično velik geografski prostor dužine od nekih 2,5 kilometra. Orijentacija sektora te nadmorska visina istih omogućuje da je sezona u Blagaju skoro bez pauze.
Radi se o krečnjaku izuzetne kvalitete uzrokovane bogatstvom geološke slike terena te ugodne klime. Raznovrsnost uglova i dužine pojedinih sektora su omogućili da u Blagaju imamo smjerove od najmanjih težina do smjerova za top penjače.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content