Blagajska tekija, mistična bogomolja

BiH Bucket List Challenge

Izazov #83 Napij se vode ispod Blagajske tekije

Kada se smjestite u mirnu avliju, po kojoj je ovo područje poznato širom svijeta, prestat ćete se pitati zašto je tekija u Blagaju bila mjesto kojem su se vraćali i rimski plemenitaši i osmanski veziri i austrougarski oficiri.

Foto: Sulejman Muratović

 Piše: Elma Zećo

Voljeti stvorenja radi Stvoritelja, poruka s kojom je napravljena  tekija u Blagaju, dovoljno govori zašto je ona osvojila srca svih svjetskih putnika. Tajna je, naime, u ljubavi.

Ovo je mjesto gdje derviši slave Boga. I to su toliko snažno radili da je tekija u Blagaju jednog dana morala izrasti u mjesto koje će isto tako snažno privlačiti ljudske duše iz različitih dijelova svijeta. Zbog toga nijedan upućen gost BiH neće propustiti priliku da je posjeti, neovisno o tome kojem vjerskom svjetonazoru pripadao.

Tekija u Blagaju

Dar koji osvaja na prvi pogled

Mir žele svi, i to je ono što će se osjetiti već ulaskom u avliju mistične tekije za koju se pretpostavlja da je osnovana nedugo nakon uspostavljana turske vlasti 1446. godine. Ipak, prvi put spomenuta je u Putopisu Evlije Čelebije, koji je, navodi se, ovim mjestom prošao 1664. godine. Bilježi “da je mostarski mufti efendija podigao uz litice izvora Bune jednu tekiju halvetijskog reda u kojoj derviši vode prijateljske razgovore i naučne diskusije.”

Tekija u Blagaju

Njenoj posebnosti doprinosi i mjesto na kojem je ugledala život. To neponovljivo prirodno okruženje kod Vrela Bune, koja izvire ispod litice duge 200 metara, oduševilo je turskog sultana koji izdaje naredbu da započne gradnja tekije, danas jedne od ključnih turističkih atrakcija naše države.

tekija u blagaju

Foto: Sulejman Muratović

Mezari prekriveni zlatnom čohom 

Iz njenog historijata vidi se da je obnavljana tri puta, posljednji put prije pet godina poprimajući nekadašnji izgled, te da su u njoj djelovali derviški redovi poput bektašija, halvetija i kaderija, dok je u novije vrijeme predvodi zamjenik šejha nakšibendijskog reda.

Foto: Sulejman Muratović

Tekija krije turbe s dva mezara prekrivena zlatnom čohom, a vjeruje se da su tu ukopani Sari Saltuk i Ačik-baša za koje se vežu zanimljive narodne pripovjetke.

Prema uređenju enterijera, tekija podsjeća na tipične bosanske sobe iz prošlosti. Izvanvremenki ukras predstavlja njena kupola sa staklima u različitim bojama, pretežno zvjezdastog oblika, koja kao da govori da svaki čovjek koji hoda pod plavim nebom sjaji na svoj način, gdje svako ima priliku da se pokaže u svom najboljem izdanju.

Na vrelu dobre energije, s pogledom na Vrelo Bune, u životu sve postaje drugačije. Okrijepite se ovdje uz miris prave bosanske kafe, a ako ogladnite, glad ćete utišati u nekom od obližnjih restorana gdje se, pored ostalog, služe i specijaliteti ribe iz rijeke Bune.

Udaljenost: Mostar-Blagaj 12 km.


BiH Bucket List Challenge

Izazov #83 – Napij se vode ispod Blagajske tekije

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste vi posjetili tekiju u Blagaju.

Glavni sponzor:


Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

Zato što jedan članak nije dovoljan…

BLAGAJ

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content