Blago domovine: Novo zaštićeno područje u BiH

  Blago domovine: Novo zaštićeno područje u BiH

  Potpisivanjem Memoranduma učinjen je prvi korak da izvor i gornji tok rijeke Sane, te donji tok rijeke Korane i pećina Mračaj postane novo zaštićeno područje u Bosni i Hercegovini. ⠀

  Izletište na Korani; Foto: Cazin.net

  Memorandum su potpisali: Оpština Mrkonjić Grad, Opština Ribnik, Javno preduzeće šumarstva “Šume Republike Srpske” a.d. Sokolac, Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS, Udruženje građana Green Ways, Udruženje građana Centar za životnu sredinu.

  Povećanje broja zaštićenih područja u Bosni i Hercegovini predstavlja temelje za razvoj održivog turizma u zemlji. ⠀

  Zaštićeno područje obuhvata izletište Pecku u okolini Mrkonjić Grada, gdje je Udruženje Zelene staze – Greenways napravilo Visitor centar ili Centar za posjetioce s misijom da ljude približe selu i prirodi.

  Pecka; Foto: Seesrpska

  U istoimenom Pecka izvire rijeka Sana, a u neposrednoj blizini izvora nalazi se i hidrološki fenomen ‘estavela’ pod nazivom pećina Mračaj, koja je također zaštićena. Članovi Udruženja su tu uredili staze i mjesta za odmor, pa se nakon obilaska svih izvora posjetioci mogu odmarati na prelijepom mjestu zvanom Međusane gdje se spajaju svi izvori u jedan tok. Pored izvora u selu je i najveće penjalište na prirodnim stijenama koje je opremio Banjalučki penjački klub Extremebl sa 150 smjerova. Penjalište, izvori i druga sela povezani su biciklističkim i pješačkim stazama, a postoji i mapa na kojoj su predstavljena sva domaćinstva koja nude neke od vlastitih proizvoda.

  Samo 15 kilometara odatle udaljeni su izvori Plive.