Blago domovine: Novo zaštićeno područje u BiH

Potpisivanjem Memoranduma učinjen je prvi korak da izvor i gornji tok rijeke Sane, te donji tok rijeke Korane i pećina Mračaj postane novo zaštićeno područje u Bosni i Hercegovini. ⠀

Pećina Mračaj; Foto: Visitors centar Pecka

Memorandum su potpisali: Оpština Mrkonjić Grad, Opština Ribnik, Javno preduzeće šumarstva “Šume RS” a.d. Sokolac, Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa RS, Udruženje građana Green Ways, Udruženje građana Centar za životnu sredinu.

Povećanje broja zaštićenih područja u Bosni i Hercegovini predstavlja temelje za razvoj održivog turizma u zemlji. ⠀

Zaštićeno područje obuhvata izletište Pecku u okolini Mrkonjić Grada, gdje je Udruženje Zelene staze – Greenways napravilo Visitor centar ili Centar za posjetioce s misijom da ljude približe selu i prirodi.

Foto: Visitors centar Pecka

U istoimenom selu Pecka izvire rijeka Sana, a u neposrednoj blizini izvora nalazi se i hidrološki fenomen ‘estavela’ pod nazivom pećina Mračaj, koja je također zaštićena. Članovi Udruženja su tu uredili staze i mjesta za odmor, pa se nakon obilaska svih izvora posjetioci mogu odmarati na prelijepom mjestu zvanom Međusane gdje se spajaju svi izvori u jedan tok. Pored izvora u selu je i najveće penjalište na prirodnim stijenama koje je opremio Banjalučki penjački klub Extremebl sa 150 smjerova. Penjalište, izvori i druga sela povezani su biciklističkim i pješačkim stazama, a postoji i mapa na kojoj su predstavljena sva domaćinstva koja nude neke od vlastitih proizvoda.

Pliva; Foto: Visitors centar Pecka

Samo 15 kilometara odatle udaljeni su izvori Plive.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content