Boemska Skadarlija – Top turističko odredište u Beogradu

U jednom od starijih gradova Evrope, glavnom gradu Srbije s 1.732.000 stanovnika, svaka ulica ima svoju priču, historiju i znamenite objekte, no četvrt boemskog tipa koja se izdvaja i predstavlja njegov zaštitni znak je čuvena Skadarlija.

Izvor fotografije: Turistička organizacija Beograda

Foto: Turistička organizacija Beograda

Skadarska ulica nalazi se u samom centru Beograda. Ovaj dio grada i danas odiše starinskim izgledom, a kroz nju šetate kaldrmom, koja tradicionalno krasi ovu beogradsku četvrt. Neki od restorana još od 19. vijeka ugošćuju ljubitelje starogradske muzike i najbolje domaće kuhinje.

Zanimljivo je napomenuti da su u ovoj ulici krajem 19., a početkom 20. vijeka, zbog blizine Narodnog pozorišta stanovali mnogi glumci. Poslije predstava, malo prije ponoći, glumci su imali naviku da nešto popiju ili prezalogaje. I umjetnici poput Đure Jakšića, Danila Danilovića, Dobrice Milutinovića ovdje su dočekivali zore, pa je i to jedan od razloga zašto su u Skadarliji počele nicati kafane, koje danas slove za neke od najstarijih u gradu.

Izvor fotografije: Turistička organizacija Beograda

Foto: Turistička organizacija Beograda

Danas je Skadarlija top turističko odredište za sve goste Beograda, a Dva jelena, Mali vrabac, Putujući glumac, Tri šešira samo su neki u nizu ugostiteljskih objekata koji krase i daju unikatni šarm ovoj ulici. Ravnodušnim vas neće ostaviti ni tamošnje galerije u kojima možete kupiti djela najpoznatijih srbijanskih umjetnika, a možete posjetiti i brojne suvenirnice, antikvarnice, hotele, kafiće, barove, kao i poznatu fontanu Sebilj.

Izvor fotografije: Turistička organizacija Beograda

Foto: Turistička organizacija Beograda

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content