Praznici su vrijeme uživanja, a potpuni su tek kada imate bogatu i ukusnu trpezu! U nastavku vam donosimo prijedloge za predjelo, glavno jelo i desert. S ovim fantastičnim okusima praznici će biti ljepši nego ikada!
Slana torta
Sastojci:
- 2 kašičice senfa i 180 g majoneze
- 2 kašičice sirnog namaza
- 3 kisela vrhnja
- 1 kg toast hljeba
- 200 g kiselih krastavaca
- 120 g otkoštenih maslina
- 250 g pileće šunke
- 250 g sira goude
- 2 mrkve, 3 jaja
Priprema:
Pomiješajte vrhnje, majonezu, senf i sirni namaz i razdijelite smjesu u tri dijela. Narendajte skuhana jaja i na sitno nasjeckajte krastavce, masline, sir i šunku. U jedan umak dodajte masline, u drugi jaja, a u treći šunku, sir i krastavce.
Budući da se ne peče, sasvim je svejedno u koju ćete posudu početi slagati tortu, ali je bolje odabrati neku dublju. Na dno poslažite red tost hljeba, po želji odrežite krajeve i prelijte ga umakom. Postupak ponovite još dva puta i na kraju pospite naribanom mrkvom. Tortu možete ukrasiti po želji, a dovoljno je da odstoji dva sata u frižideru i spremna je za jelo!
Rolovana teletina
Sastojci:
- 1 kg teletine
- 135 g gljiva
- 85 g poriluka
- 460 g zamrznutog sjeckanog špinata
- 4 jaja
- 20 g putera
- so, biber
Priprema:
Na malo ulja prepržite tanko narezani poriluk i krupnije nasjeckane gljive. Gljive dobro posolite i pobiberite, te nakon par minuta prženja na srednje jakoj vatri, kada poriluk i gljive povenu, dodajte špinat. Pržite sve dok voda ne ispari iz tave.
Dodajte 4 cijela jaja i umiješajte ih u smjesu. Ne pecite ih duže od minute da se previše ne ispeku. Preko teletine rasporedite smjesu, a ostavite krajeve teletine prazne jer će vam u suprotnom fil curiti prilikom rolanja mesa.
Urolajte meso i vežite ga mesarskim kanapom. Posudu za pečenje premažite puterom i u nju stavite roladu preko koje također možete staviti malo putera. Pecite je na 190 stepeni oko 45 minuta, a zadnjih 15 minuta povećajte temperaturu pečenja na 200 stepeni.
Čokoladno čudo
Sastojci:
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 200 g margarina
- 100 g čokolade za kuhanje
- 4 kašike brašna
- 1 prašak za pecivo
- 0,5 l slatkog vrhnja
- 200 g čokolade za kuhanje
Priprema:
Žumance i šećer umutiti, dodati istopljeni margarin i čokoladu, brašno pomiješano s praškom za pecivo i na kraju snijeg od bijelanjaka- Peći na 180 stepeni oko 20 minuta.
Za izradu kreme slatko vrhnje, čokoladu i šećer zagrijavati na laganoj vatri uz miješanje, sve dok ne provrije.
Pečeni biskvit izbockati vilicom na nekoliko mijesta i dok je još topao preliti ga sa toplom kremom. Kolač ohladiti prvo na sobnoj temperaturi, a onda staviti u frižider.
SAVJET PLUS
Kako bi vaša trpeza bila upotpunjena, a dom i ove godine zračio posebnim šarmom, zavirite u Ema de Ir prazničnu bajku i pronađite svoju inspiraciju za uređenje stola uz ekskluzivan dizajn i prekrasne Villeroy & Boch motive.