Bogata i ukusna praznična trpeza

    Bogata i ukusna praznična trpeza

    Praznici su vrijeme uživanja, a potpuni su tek kada imate bogatu i ukusnu trpezu! U nastavku vam donosimo prijedloge za predjelo, glavno jelo i desert. S ovim fantastičnim okusima praznici će biti ljepši nego ikada!

    Slana torta

    Sastojci:

    • 2 kašičice senfa i 180 g majoneze
    • 2 kašičice sirnog namaza
    • 3 kisela vrhnja
    • 1 kg toast hljeba
    • 200 g kiselih krastavaca
    • 120 g otkoštenih maslina
    • 250 g pileće šunke
    • 250 g sira goude
    • 2 mrkve, 3 jaja

    Priprema:

    Pomiješajte vrhnje, majonezu, senf i sirni namaz i razdijelite smjesu u tri dijela. Narendajte skuhana jaja i na sitno nasjeckajte krastavce, masline, sir i šunku. U jedan umak dodajte masline, u drugi jaja, a u treći šunku, sir i krastavce.

    Budući da se ne peče, sasvim je svejedno u koju ćete posudu početi slagati tortu, ali je bolje odabrati neku dublju. Na dno poslažite red tost hljeba, po želji odrežite krajeve i prelijte ga umakom. Postupak ponovite još dva puta i na kraju pospite naribanom mrkvom. Tortu možete ukrasiti po želji, a dovoljno je da odstoji dva sata u frižideru i spremna je za jelo!

    Rolovana teletina

    Sastojci:

    • 1 kg teletine
    • 135 g gljiva
    • 85 g poriluka
    • 460 g zamrznutog sjeckanog špinata
    • 4 jaja
    • 20 g putera
    • so, biber

    Priprema:

    Na malo ulja prepržite tanko narezani poriluk i krupnije nasjeckane gljive. Gljive dobro posolite i pobiberite, te nakon par minuta prženja na srednje jakoj vatri, kada poriluk i gljive povenu, dodajte špinat. Pržite sve dok voda ne ispari iz tave.

    Dodajte 4 cijela jaja i umiješajte ih u smjesu. Ne pecite ih duže od minute da se previše ne ispeku. Preko teletine rasporedite smjesu, a ostavite krajeve teletine prazne jer će vam u suprotnom fil curiti prilikom rolanja mesa.

    Urolajte meso i vežite ga mesarskim kanapom. Posudu za pečenje premažite puterom i u nju stavite roladu preko koje također možete staviti malo putera. Pecite je na 190 stepeni oko 45 minuta, a zadnjih 15 minuta povećajte temperaturu pečenja na 200 stepeni.

    Čokoladno čudo

    Sastojci:

    • 4 jaja
    • 100 g šećera
    • 200 g margarina
    • 100 g čokolade za kuhanje
    • 4 kašike brašna
    • 1 prašak za pecivo
    • 0,5 l slatkog vrhnja
    • 200 g čokolade za kuhanje

    Priprema:

    Žumance i šećer umutiti, dodati istopljeni margarin i čokoladu, brašno pomiješano s praškom za pecivo i na kraju snijeg od bijelanjaka- Peći na 180 stepeni oko 20 minuta.

    Za izradu kreme slatko vrhnje, čokoladu i šećer zagrijavati na laganoj vatri uz miješanje, sve dok ne provrije.

    Pečeni biskvit izbockati vilicom na nekoliko mijesta i dok je još topao preliti ga sa toplom kremom. Kolač ohladiti prvo na sobnoj temperaturi, a onda staviti u frižider.

    SAVJET PLUS

    Kako bi vaša trpeza bila upotpunjena, a dom i ove godine zračio posebnim šarmom, zavirite u Ema de Ir prazničnu bajku i pronađite svoju inspiraciju za uređenje stola uz ekskluzivan dizajn i prekrasne Villeroy & Boch motive.

    Ema de Ir
    Maršala Tita 52 Sarajevo, BiH
    Tel.:033/258-425