Boravak uz more nevjerovatno mijenja naš mozak

Ukoliko ste jedna od onih osoba koje cijele godine maštaju o moru, suncu, kupanju i šetnjama plažom, imamo dobre vijesti. Čini se da vrijeme provedeno na plaži ima neke prednosti koje nismo mogli ni zamisliti.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Sigurno ste primijetili da dok sjedite na plaži odjednom ste vrlo smireni i imate taj neki osjećaj spokoja? Taj doživljaj se naziva “plavi prostor”, ime koje su naučnici dali kombinaciji umirujućih mirisa i zvukova vode koja utječe na naš mozak.

1. Boravak na plaži smanjuje stres

More i voda općenito smanjuju stres. Poznato je da u ljudskom tijelu ima 70 posto vode, pa to nije slučajno. Bez obzira volite se bućkati plićaku ili otplivati nešto dalje, sigurno ćete se osjećati relaksirano.

2. Potiče kreativnost

Ukoliko ste u kreativnom zastoju, idite na plažu. “Plavi prostor” omogućuje vam da pročistite misli i sagledate probleme i zadatke iz drugog, kreativnijeg ugla.

3. Smanjuje depresiju

Šetnja uz plažu, baš kao i meditacija, može pomoći kod smanjenja depresije i lošeg raspoloženja. Valovi imaju pomalo hipnotički zvuk i u kombinaciji s prizorom i mirisima smiruju um i pozitivno utječu na njega.

4. Mijenja perspektivu na život

Uz more i sunce se ponovno povezujemo s prirodom koja je duboko u nama i preko nje uranjamo u svoje iskonsko ja te nam se otvaraju drugačiji vidici.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content