Bosanska influenserka u Skandinaviji: Moj život u Švedskoj

Svoj život u dalekoj skandinavskoj zemlji sa mama i drugim ženama i djevojkama, odnosno sa 20 hiljada pratilaca na Instagramu, dijeli Bosanka – Elma Subašić Fazlić.

Elma Subašić Fazlić; Foto: Instagram

Profil na Instagramu koji je sada vrlo popularan bio je Elmin način da ispuni nedostatke društvenih aktivnosti u Švedskoj, s obzirom na to da je jako društvena osoba. Iz ljubavi prema fotografiji je otvorila profil na kojem se sada druži sa mnogim ženama sa kojima razmjenjuje lifestyle savjete od majčinstva, mode pa sve do kućnih poslova. Svoj profil je, kako nam je ispričala, pretvorila u platformu za okupljanje žena napravivši na njemu pravu “Jugoslaviju u malom”, jer je prate žene iz svih krajeva te bivše države. Elmi se je ta interakcija toliko dopala da je otvorila i svoj YouTube kanal na kojem otkriva kako je živjeti u Švedskoj, s nadom da će njeni videi pomoći nekome ko prolazi isto što i ona.

Tako na njenom profilu možete saznati ponešto o švedskim običajima, svakodnevnom životu, kako učiti jezik, obavljati kupovinu i sl.

Elma je porijeklom iz Sarajeva, a u Švedskoj živi od januara 2013. godine. Ljubav svog života, svog supruga je upoznala u Kozarcu 2009. godine dok je bio na godišnjem odmoru. I tako je sve počelo…

Početak života u ovoj dalekoj državi za nju nije bio lagan – od učenja jezika pa do navikavanja na svakodnevni život. Ali kaže da se brzo navikla, te da joj jezici idu od ruke, jer je dvanaest godina živjela u Njemačkoj, pa joj je poznavanje njemačkog pomoglo i da lakše savlada švedski. PR je po struci, a trenutno radi kao šef u KFC-u.

Kada je u pitanju život u Švedskoj kaže da joj se najviše dopada što svako gleda svoj život i niko nikoga ne osuđuje.

“Svi smo isti i imamo istu vrijednost, nije bitno ko si. Iako si stranac tako se nećete osjećati. Sviđa mi se način i kako sistem države funkcioniše. Porez je velik, ali zato imate sve privilegije. Država ima svoja pravila i po tome se vodi”, rekla je Elma za Furaj.ba.

Ipak, ne dopada joj se što je u Švedskoj društveni život siromašan. Za Šveđane kaže da su mnogo distancirani i da im treba vremena dok se sa vama ne upoznaju i ne započnu prijateljstvo. Elmi često nedostaje Bosna, atmosfera i poznata hrana koja miriše dok hodate čaršijom. Nedostaje joj i to što uvijek u gradu možete sresti nekoga koga poznajete i ispričati se, ali najviše njena porodica. Najteže joj je ipak sad za vrijeme pandemije kada ne može doći kada poželi.

U Bosnu se još uvijek ne planira vratiti, najprije zbog dvoje prekrasne djece koje ima želeći im osigurati bolju budućnost. Kaže da se s mužem zeza kako će se vratiti kada odu u penziju.

S. Hodžić, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content