Bosanske tradicionalne hurmašice

Tajna dobre hurmašice je u agdi. Dobijete je tako da vodu i šećer (1kg šećera i 1 litar vode) skuhate, dodate sok od pola limuna, drugu polovicu narežete na krište i to sve zajedno prelijte preko pečenih hurmašica.

Foto: Furaj.ba

Sastojci:

Tijesto

2 jajeta
5 kašika šećera
250 gr maslaca

šolja jogurta

brašna po potrebi( oko 400 gr)
pola praška za pecivo

Agda

1 kg šećera
1 l vode
1 limun

Priprema

Dobro umutite maslac i  jaja, dodajte šećer i jogurt te sve opet dobro pomješajte. Zatim postepeno dodajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo i malo soli dok se ne dobije masa srednje tvrdoće. Od dobivenog tijesta pravite  loptice pa svaku od njih oblikovati na ribežu (najsitnije rupice)  da budu duguljaste i dobiju „otisak“, zatim  složite i peći.
Pecite na 180 C dok ne porumene, otprilike pola sata.

Tajna dobre hurmašice je u agdi. Dobijete je tako da vodu i šećer (1kg šećera i 1 litar vode) skuhate, dodate sok od pola limuna, drugu polovicu narežete na krište i to sve zajedno prelijte preko pečenih hurmašica.

Vruće hurmašice prelijte sa vrućom agdom i ostavite ih preko noći da se dobro natope.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content