Tajna dobre hurmašice je u agdi. Dobijete je tako da vodu i šećer (1kg šećera i 1 litar vode) skuhate, dodate sok od pola limuna, drugu polovicu narežete na krište i to sve zajedno prelijte preko pečenih hurmašica.
Foto: Furaj.ba
Sastojci:
Tijesto
2 jajeta
5 kašika šećera
250 gr maslaca
šolja jogurta
brašna po potrebi( oko 400 gr)
pola praška za pecivo
Agda
1 kg šećera
1 l vode
1 limun
Priprema
Dobro umutite maslac i jaja, dodajte šećer i jogurt te sve opet dobro pomješajte. Zatim postepeno dodajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo i malo soli dok se ne dobije masa srednje tvrdoće. Od dobivenog tijesta pravite loptice pa svaku od njih oblikovati na ribežu (najsitnije rupice) da budu duguljaste i dobiju „otisak“, zatim složite i peći.
Pecite na 180 C dok ne porumene, otprilike pola sata.
Tajna dobre hurmašice je u agdi. Dobijete je tako da vodu i šećer (1kg šećera i 1 litar vode) skuhate, dodate sok od pola limuna, drugu polovicu narežete na krište i to sve zajedno prelijte preko pečenih hurmašica.
Vruće hurmašice prelijte sa vrućom agdom i ostavite ih preko noći da se dobro natope.