Bosanske tradicionalne hurmašice

    Bosanske tradicionalne hurmašice

    Tajna dobre hurmašice je u agdi. Dobijete je tako da vodu i šećer (1kg šećera i 1 litar vode) skuhate, dodate sok od pola limuna, drugu polovicu narežete na krište i to sve zajedno prelijte preko pečenih hurmašica.

    Foto: Furaj.ba

    Sastojci:

    Tijesto

    2 jajeta
    5 kašika šećera
    250 gr maslaca

    šolja jogurta

    brašna po potrebi( oko 400 gr)
    pola praška za pecivo

    Agda

    1 kg šećera
    1 l vode
    1 limun

    Priprema

    Dobro umutite maslac i  jaja, dodajte šećer i jogurt te sve opet dobro pomješajte. Zatim postepeno dodajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo i malo soli dok se ne dobije masa srednje tvrdoće. Od dobivenog tijesta pravite  loptice pa svaku od njih oblikovati na ribežu (najsitnije rupice)  da budu duguljaste i dobiju „otisak“, zatim  složite i peći.
    Pecite na 180 C dok ne porumene, otprilike pola sata.

    Tajna dobre hurmašice je u agdi. Dobijete je tako da vodu i šećer (1kg šećera i 1 litar vode) skuhate, dodate sok od pola limuna, drugu polovicu narežete na krište i to sve zajedno prelijte preko pečenih hurmašica.

    Vruće hurmašice prelijte sa vrućom agdom i ostavite ih preko noći da se dobro natope.