Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  • EnglishEnglish
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. Furaj Planetom
  3. Bosanski lonac – tradicionalno radničko jelo bosanskih rudara
 Bosanski lonac – tradicionalno radničko jelo bosanskih rudara
Furaj Planetom Kuhinja

Bosanski lonac – tradicionalno radničko jelo bosanskih rudara

by Furaj.ba 2 min read

AA

Bosanski lonac je tradicionalno jelo u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji, a porijeklo vuče još iz srednjovjekovne Bosne, u kojoj se pripravljao kao tradicionalno radničko jelo bosanskih rudara. Do danas je pretrpio znatne promjene, jer se prvobitno spremao u puno skromnijem izdanju nego danas. Radi se o tipičnom složencu, kakvog poznaju i ostale kuhinje Mediterana.

Sastojci

600g junećeg mesa od vrata

400g janjetine ili teletine

četiri veće mrkve

četiri glavice crvenog luka

jedna manja glavica kupusa

jedan veći plavi patlidžan

tri paprike ( neka budu 1 žuta i dvije crvene)

tri veća krompira

tri veća paradjza

jedna glavica bijelog luka

200g mahune puterice

dva korjena peršuna

malo vinskog octa

Povrće i meso dobro oprati i posušiti. Meso isjeći na krupnije komade, glavicu kupusa isjeći na osam dijelova, mahune ostaviti čitave , plavi patlidžan oljuštiti i isjeći na krupnije komade. Paprikama odstraniti peteljku i sjemenke. Paradajz ostaviti cjeli, bijeli luk nek ostane u opni a celer i peršun isjeći na veče komade. Krompir isjeći na tri dijela.

Uzeti dublji lonac, po mogućnosti zemljani, na dno staviti meso dobro začinjeno biberom i solju, zatim kupus isječen na velike komade i dalje redati ostalo povrće. Kad se poreda jedan sloj, začiniti solju, vegetom, paprikom i biberom. Postupak ponoviti onoliko puta koliko je potrebno da se lonac napuni. Kad je lonac složen, naliti vodu skoro da prekrije sve. Po želji možete dodati i malo suhog mesa koje ste sitno isjeckali. Lonac poklopite a ako imate zemljani lonac kuhajte u njemu, pokrijte ga papirnatom vrečicom koju ćete zavezati koncem ili gumicom oko lonca. Kuhati 3-4 sata na laganoj vatri.

Servirajte na oval, meso na sredini a povrće okolo.

  • 0
    Facebook
  • 1
    Twitter
  • 0
    Linkedin
  • 1
    Viber
  • 1
    Whatsapp
Previous post
Next post
Čitaj više
Novosti

Web3 i blockchain u BiH: Prijavite svoja istraživanja i radove

26 Januara, 2023
Novosti

FIS Europa kup u OC Bjelašnica okupit će najelitnije skijaške

26 Januara, 2023
Novosti

U produkciji BH Content Laba: Snima se novi sitcom „Princ

25 Januara, 2023
Novosti

RAMAZANSKA UMRA II

24 Januara, 2023
Pratite nas
  • 34K
    Fans
    34K
    Fans
  • 1.3K
    Followers
    1.3K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
Zanimljivosti

TasteAtlas objavio listu najbolje ocijenjenih bosanskih jela

Svjetski atlas hrane TasteAtlas objavio je listu najbolje ocijenjenih bosanskih

Zanimljivosti

Recepti naših predaka: Sarajevsko jelo koje je oduševilo Evliju Čelebiju

Tirit-pita, kajmak-baklava i sarajevski ručka-ćurek starinski su recepti naših predaka

U nastavcima

Puračka ćaska: Korak do zaštite UNESCO-a

Za Puračku ćasku kažu da je više od jela. Puračićani

MARKETING

IMPRESSUM

KONTAKT

USLOVI KORIŠTENJA

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.