Bosanski lonac

  Bosanski lonac

  Bosanski lonac je tradicionalno jelo u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji, a porijeklo vuče još iz srednjovjekovne Bosne, u kojoj se pripravljao kao tradicionalno radničko jelo bosanskih rudara. Do danas je pretrpio znatne promjene, jer se prvobitno spremao u puno skromnijem izdanju nego danas. Radi se o tipičnom složencu, kakvog poznaju i ostale kuhinje Mediterana.

  Sastojci

  600g junećeg mesa od vrata

  400g janjetine ili teletine

  četiri veće mrkve

  četiri glavice crvenog luka

  jedna manja glavica kupusa

  jedan veći plavi patlidžan

  tri paprike ( neka budu 1 žuta i dvije crvene)

  tri veća krompira

  tri veća paradjza

  jedna glavica bijelog luka

  200g mahune puterice

  dva korjena peršuna

  malo vinskog octa

  Povrće i meso dobro oprati i posušiti. Meso isjeći na krupnije komade, glavicu kupusa isjeći na osam dijelova, mahune ostaviti čitave , plavi patlidžan oljuštiti i isjeći na krupnije komade. Paprikama odstraniti peteljku i sjemenke. Paradajz ostaviti cjeli, bijeli luk nek ostane u opni a celer i peršun isjeći na veče komade. Krompir isjeći na tri dijela.

  Uzeti dublji lonac, po mogućnosti zemljani, na dno staviti meso dobro začinjeno biberom i solju, zatim kupus isječen na velike komade i dalje redati ostalo povrće. Kad se poreda jedan sloj, začiniti solju, vegetom, paprikom i biberom. Postupak ponoviti onoliko puta koliko je potrebno da se lonac napuni. Kad je lonac složen, naliti vodu skoro da prekrije sve. Po želji možete dodati i malo suhog mesa koje ste sitno isjeckali. Lonac poklopite a ako imate zemljani lonac kuhajte u njemu, pokrijte ga papirnatom vrečicom koju ćete zavezati koncem ili gumicom oko lonca. Kuhati 3-4 sata na laganoj vatri.

  Servirajte na oval, meso na sredini a povrće okolo.