Svjetski atlas hrane Taste Atlas napravio je još jednu listu, ovaj put najboljih peciva na svijetu, a na kojoj se našao bosanski somun.
Bosanski somun našao se na 15. mjestu, a slijede ga nadaleko poznata italijanska fokača, (17. mjesto), jufka (19. mjesto), lepinja (25. mjesto), pa čak i meksička tortilja (37. mjesto) itd.
“Somun se pravi od brašna, vode, soli i kvasca. Nakon što je tijesto pripremljeno, tradicionalno se peče u krušnoj peći, ali se danas uglavnom priprema u šporetima. Postoji mnogo varijanti somuna. Naprimjer, neki ga spremaju sa susamom, dok drugi u tijesto dodaju ulje”, navodi se u opisu bosanskog somuna.
Somun je u Bosni prvi put napravio Gazi Husrev-begov intendant – glavna osoba zadužena za opskrbu osmanske vojske.
Intendant je iskoristio turski recept uz blago prilagođavanje. Somun je dobio ime po prezimenu turskog porijekla intendanta, a zanimljivu šaru na somunu koja podsjeća na mušebak osmislio je on sam. Intendant je ćurekot stavio zbog preporuke Muhammeda, a. s., koji je istakao da je ljekovit i donosi berićet.
Iako se ne zna tačno zašto, u tradiciji pravljenja somuna od tada do danas, običaj je da ga prave muškarci. Somun se peče manje od dva minuta na 500 stepeni u peći na drva, što mu daje poseban šmek.
Zato što jedan članak nije dovoljan…