Bosanski somun na listi najboljih peciva na svijetu

Svjetski atlas hrane Taste Atlas napravio je još jednu listu, ovaj put najboljih peciva na svijetu, a na kojoj se našao bosanski somun.

 

Bosanski somun našao se na 15. mjestu, a slijede ga nadaleko poznata italijanska fokača, (17. mjesto), jufka (19. mjesto), lepinja (25. mjesto), pa čak i meksička tortilja (37. mjesto) itd.

“Somun se pravi od brašna, vode, soli i kvasca. Nakon što je tijesto pripremljeno, tradicionalno se peče u krušnoj peći, ali se danas uglavnom priprema u šporetima. Postoji mnogo varijanti somuna. Naprimjer, neki ga spremaju sa susamom, dok drugi u tijesto dodaju ulje”, navodi se u opisu bosanskog somuna.

Somun je u Bosni prvi put napravio Gazi Husrev-begov intendant – glavna osoba zadužena za opskrbu osmanske vojske.

Intendant je iskoristio turski recept uz blago prilagođavanje. Somun je dobio ime po prezimenu turskog porijekla intendanta, a zanimljivu šaru na somunu koja podsjeća na mušebak osmislio je on sam. Intendant je ćurekot stavio zbog preporuke Muhammeda, a. s., koji je istakao da je ljekovit i donosi berićet.

Iako se ne zna tačno zašto, u tradiciji pravljenja somuna od tada do danas, običaj je da ga prave muškarci. Somun se peče manje od dva minuta na 500 stepeni u peći na drva, što mu daje poseban šmek.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

KAKO JE NASTAO SOMUN

RECEPT ZA SOMUN

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content