Bosna iz doba Konstantina Porfirogeneta

Franjevački samostan Sv. Luke u Jajcu je prije tri godine (2018) otvorio tri nove muzejske postavke: etnološku, arheološku i sakralnu. Enterijersko rješenje s postavkama nagrađeno je u dva navrata od Collegium artisticum iz Sarajevu i od ljubljanskog zavoda za arhitekturu Big See.

Foto: Franjevački samostan Jajce

U prostoru muzeja bilo je potrebno urediti i prostor u kojem se nalazi sarkofag posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića. Radovi su sredinom oktobra 2021. završeni.

Uređenjem ovog dijela muzeja, ispričana je historija srednjovjekovne Bosne. Naime, kada govorimo o srednjovjekovnoj Bosni, obično govorimo o banu Kulinu, kralju Tvrtku I. ili o Stjepanu Tomaševiću i njegovom pogubljenju. No, historija srednjovjekovne Bosne je mnogo zanimljivija i bogatija.

U ovom dijelu muzeja predstavili su srednjovjekovnu Bosnu o kojoj je još početkom 10. stoljeća pisao bizantski car Konstantin VII Porfirogenet u djelu De administrando imperio.

Od male zemlje Bosne u 10. stoljeću vremenom je nastalo kraljevstvo koje je sredinom 15 stoljeća (1463) doživjelo svoj kraj.

Uz muzejsku zbirku o srednjovjekovnoj Bosni franjevci pripremaju i vodič koji će govoriti o bogatoj historiji srednjovjekovne Bosne i ljudima toga vremena.

Franjevci su projekt uređenja muzejske postavke o srednjovjekovnoj Bosni realizirali prema projektu dipl. ing. arh. Amara Zuke. Tekstove za izložbu i vodič priredio je doc. dr. Emir O. Filipović, profesor historije srednjeg vijeka na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content