Bosnologija: Edukativna turistička tura povodom 78. godišnjice Bitke na Neretvi

Bosnologija: Edukativna turistička tura povodom 78. godišnjice Bitke na Neretvi

U okviru ciklusa tematskih turističkih tura po Bosni i Hercegovini #Bosnologija, udruženje građana “Azimuth 135” iz Zenice organizuje edukativnu tematsku turističku turu povodom 78. godišnjice Bitke na Neretvi iz 1943. godine.

O BICI NA NERETVI

U historiografiji Drugog svjetskog rata, njemački izvori koriste naziv “Fall Weiss” (“Operacija Bijelo”), a jugoslovenski “Četvrta neprijateljska ofanziva” ili “Bitka za ranjenike”. Odigrala se od januara do aprila 1943. godine sa ciljem uništenja partizanske države zvane Bihaćka republika, sa Vrhovnim štabom Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije na čelu sa Josipom Brozom Titom. Njemačke i italijanske, zajedno sa združenim snagama domobranskih i ustaških jedinica Nezavisne države Hrvatske, te u kasnijoj fazi i četnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, tjeraju partizane od Karlovca do Neretve. Tokom tog pokreta, glavne bitke se vode na potezu od Gornjeg Vakufa preko Prozora do Jablanice. Uspješnim prelaskom rijeke Neretve preko srušenog mosta u Jablanici, njemački plan o uništenju partizana propada, dok se oni obračunavaju sa četnicima JVUO, te im zadaju udarac od kojeg se nisu oporavili do kraja rata.

O TURISTIČKOJ TURI

Turistička tura će vas provesti glavnim lokacijama značajnim za bitku, gradove Gornji Vakuf, Prozor i Jablanicu, lokacije spomenika na Makljenu i Muzeja Bitke za ranjenike u Jablanici, uz niz detalja o bici, ali i o jugoslovenskom kinematografskom remek-djelu režisera Veljka Bulajića “Bitka na Neretvi” iz 1969. godine, u kojem je učestvovala krema domaćeg i stranog glumišta.

SATNICA I GLAVNE TAČKE TURE

08:00 – polazak iz Zenice
09:30 – 11:00 – šetnja po Gornjem Vakufu, pauza za jutarnju kafu i pokret ka Makljenu
11:20 – 12:00 – obilazak spomenika na Makljenu i pokret ka Prozoru
12:20 – 14:00 – šetnja po Prozoru i pokret ka Jablanici
15:00 – 16:00 – obilazak vanjskog dijela Muzeja Bitke za ranjenike u Jablanici i(ili) fakultativni obilazak unutrašnjosti Muzeja (najaviti ranije radi rezervacije ulaznica)
16:15 – 17:30 – pauza za ručak u restoranu “Kovačević” u Jablanici i pokret ka Zenici autoputem
20:00 – dolazak u Zenicu
U cijenu nije uključeno: hrana, lični troškovi, ulaznica u Muzej Bitke za ranjenike i Jablanici (4 BAM). Za posjetu Muzeju potrebno se najaviti ranije radi pravljenja spiska zainteresovanih.

CIJENA: 30 BAM
INFORMACIJE: Viber/WhatsApp +38762107719 (Afan Abazović, vođa)

NAPOMENA: Tokom trajanja ture, učesnici su dužni poštovati higijensko-epidemiološke mjere u vidu držanja distance, maski za lice, a bit će obezbijeđeno i dezinfekciono sredstvo.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

SRUŠENI MOST NA NERETVI

DOŽIVITE VIRTUELNO BITKU NA NERETVI: SRUŠITE MOST I ČESTITAT ĆE VAM LIČNO – TITO!

KAKO JE PABLO PICASSO NASLIKAO PLAKAT ZA FILM “BITKA NA NERETVI”

ČUVENOG GLUMCA ORSONA WELLESA BILO JE STRAH LETJETI IZNAD JABLANICE

LOKALCI PREPORUČUJU: ŠTA VIDJETI U JABLANICI