Božićni medenjaci – ukusan desert i odličan poklon

Medenjaci ne trebaju nužno biti samo okrugli, možete napraviti borove, srca i zvjezdice, a uz malo mašte pretvorit ćete ih u ukusan desert i originalan poklon!

Priprema medenjaka je veoma jednostavna, a miris koji će se proširiti vašom kućom vratit će vas u djetinjstvo. Dobra stvar je to što ove kolačiće možete čuvati duži vremenski period u limenoj kutiji u kojoj će zadržati svježinu.

Medenjaci imaju aromatičan okus, a najintenzivniji okusi su muškatni oraščić i cimet koji je mnogima omiljeni zimski začin. Ovi kolačići ime su dobili po đumbiru koji se dodaje u malim količinama, a koji definiše okus medenjaka.

Za pripremu vam je potrebno 350 g brašna, mala kašika sode bikarbone, mala kašika đumbira u prahu, 2 jajeta, 150 g smeđeg šećera, 115 g putera i 2 male kašike mješavine za medenjake.

Za pripremu glazure potrebno vam je 1 bjelance, 250 g šećera u prahu i 2-3 kašike soka od limuna.

Puter sjedinite sa šećerom, a zatim dodajte preostale sastojke i zamijesite tijesto. Na radnoj površini oklagijom razvucite tijesto na debljinu oko 5 mm, a zatim kalupom napravite oblike. Poredajte na pleh i pecite 10-12 minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni.

Dok pečete medenjake, pripremite glazuru. Umutite bjelance i postepeno dodajite šećer u prahu. U tu smjesu postepeno dodajite limun dok ne dobijete gustinu koja vam je potrebna. Medenjake ukrasite po želji.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content