Bratislava

Bratislava, zvuči ruski i hladno, pa ako je posjetite i u onim sunčanim danima, ipak ćete biti iznenađeni hladnim ruskim vjetrom i niskim temperaturama. Riječ je svakako o glavnom gradu Slovačke, koji se nalazi na samoj granici sa Austrijom i Mađarskom. Ture koje se organiziraju za Bratislavu, obično su usputna destinacija jer su Bratislava i Beč najbliži glavni gradovi u Europi, udaljena samo 60km, a nekada su bili povezani tramvajem. Danas iz Beča za Bratislavu možete ići vozom

Foto: Pixabay-Walkerssk

Kroz historiju je često mijenjala ime, pa se zvala Prešporok i Istropolis, dok je današnji naziv služben od 1919. godine, i najvjerovatnije dolazi od češkog vladara Bretislava. Više od 200 godina je bila i glavni grad Ugarske.

Grad je podijeljen Dunavom na industrijsko-stambeni (Petržalka) i gradski dio koji su spojeni mostovima, među kojima je najpoznatiji Novy most na čijem vrhu se nalazi jedan od najzanimljivijih i originalnijih restorana koje ste ikad vidjeli. To je UFO restoran i izgledom podsjeća na leteći tanjir. Do vrha mosta se dolazi liftom za koji vožnja košta nešto preko 3eur/osoba.

Ima mnogo novina u gradu, vidljivih kroz arhitekturu, međutim turistima je najzanimljivija znamenitost Bratislavský hrad, stari dvorac koji se nalazi 100 metara iznad Dunava. Mnogi ga zovu ‘naopačke okrenutim stolom’, zbog karakterističnog oblika kula na rubovima dvorca. Sjeverozapadna kula zove se ‘Draguljna kula‘, jer su se u njoj čuvali kraljevski dragulji, u vrijeme dok je bio kraljevska rezidencija.

Foto: Pixabay-Vikino

Glavni trg (Hlavné námestie), nalazi se svega par minuta hoda od Bráne, a krasi ga Rolandova fontana (poznata i kao Maksimilijanova fontana), za koju legenda kaže da se kip na njenom vrhu u večeri sa Stare na Novu Godinu okrene na suprotnu stranu, kako bi pozdravio ‘stare junake koji su u prošlosti branili grad’. Ovdje se u zimskom razdoblju održava i Božićni sajam, ispred zgrade Stare vijećnice (Stará radnica), koji kao i svi takvi sajmovi u srednjoj Europi ima prepoznatljivi ‘štih’, a u samoj Vijećnici se nalazi i najstariji slovački muzej.

Stari dio grada nije velik, pa se lako i brzo obiđe. U Bratislavi također imate i veliki broj crkvi koje su lijepe i koje će vam biti zanimljive za pogledati. To su Crkva svete Elizabete i Crkva navještenja Isusova.

Kroz grad možete putovati autobusom, tramvajem ili trolejbusom, cijene karata su do 1€, a ukoliko ste raspoloženi možete se i prošetati jer grad nije velik.

U Bratislavi ima dosta pansiona, studentskih domova, pa ukoliko nije gužva zbog praznika ili festivala smještaj možete naći prilično jeftino i za svačije potrebe.

Jedite u centru u Prašnoj bašti, nacionalno jelo – bryndzove halušky – njoki od krompira sa bryndzom(ovčji sir, dosta aromatičan – jedini su koji ga proizvode) po cjeni oko
2,5 eura.

Bratislava je klasičan glavni grad iz država koje su nekada pripadale Austro-Ugarskoj monarhiji. Lijep povijesno-kulturni centar sa velikom rijekom.

Pripremila Elvira Leka, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content