Brisel

Belgija graniči s Nizozemskom na sjeveru, Njemačkom na istoku, Luksemburgom na jugoistoku, Francuskom na jugozapadu, a ima izlaz i na Sjeverno more. Brisel je glavni grad Belgije, grad u kojem se nalaze sjedišta dvije središnje institucije Evropske unije – Evropske komisije i Evropskog vijeća. Danas se ovdje nalazi više međunarodnih organizacija, nego u bilo kojem drugom evropskom gradu.

Foto: Walkerssk – pixabay

Šire područje ovoga grada ima oko milion stanovnika. Iako su u ovoj zemlji službena dva jezika, ipak među stanovnicima prevladava francuski u odnosu na holandski jezik.

Posljednji inozemni kralj koji je vladao gradom bio je holandski car William I koji 1830. napušta zemlju i tada dolazi i do uspostavljanja neovisnosti Brisela kada prvi belgijski kralj, Leopold I, stupa na prijesto. Brisel postaje glavni grad novog Belgijskog kraljevstva i počinje dug period rekonstrukcije grada kada se grade nove, velike zgrade, crkve, katedrale a stare gradske zidine se ruše. Danas je ovaj prelijepi grad centar belgijske mode, umjetnosti i kulture.

Na Grand Place (Grote Markt) jednom od najljepših trgova Evrope, dominira arhitektura iz perioda gotike. Trg zauzima površinu od 1800 m2, a od 1998. godine nalazi se na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Najpoznatije građevine koje ćete naći ovdje su Kraljevska kuća i Gradska vjećnica sa 96 m visokim tornjevima na čijem vrhu se nalazi skulptura arhanđela Mihaila koji ubija demona. Ulice koje okružuju ovaj trg nose nazive hrane koja se nekada prodavala u njima: Poulet (piletina), Herbes (ljekovito bilje), Fromage (sir)… Nasuprot nje nalazi se Kraljevska kuća. Svake druge godine u avgustu, ovaj trg bude prekriven tepihom cvijeća koji tu ostaje nekoliko dana, a predstavlja pravu turističku atrakciju.

Foto: DomainPictures pixabay

Na uglu ulica Rue de l’Etuves i Rue des Grands Carmes nalazi se Simbol Brisela, fontana Manneken Pis . Ova bronzana statua, visoka 61 cm, koja prikazuje dječaka kako piški, urađena je 1619. godine. Postoji nekoliko legendi o ovoj statui, a tiču se njenog nastanka: jedna govori o tome da je turista izgubio u gradu svog sina, a nakon što su mu mještani pomogli da ga pronađe, on im je poklonio ovu statuu, a druga kaže da je u 14. stoljeću grad bio pod opsadom i da su ga neprijatelji htjeli uništiti eksplozivom ali je dječak Juliaanske iz Bruxellesa vidio i pomokrio se po gorućem fitilju i tako spasio grad.

Interesantno je što ova statua ima i garderobu za svaku priliku koja se nalazi u obližnjem muzeju: narodnu nošnja iz zemalja širom svijeta, odijelo Djeda Mraza, crveni kožni kineski kostim, itd. 1985. godine urađen je ženski pandan Jeanneke Pis, ali je mnogo manje poznata u odnosu na fontanu Manneken Pis.

                                                             

 Foto: Superdirk – pixaby

Najposjećenija turistička atrakcija je Atomium, 103 m visoko struktura izgrađena sa Svjetsku izložbu 1958. godine. Ova čelično-aluminijumska konstrukcija predstavlja devet atoma jednog alfa-gvozdenog kristala. Kugle su spojene cijevima, kroz koje možete doći do prostorije gde se nalazi stalna izložba koja prikazuje dobronamjerno korišćenje atomske energije. Liftom možete stići do najviše kugle, gde se nalazi restoran, odakle se pruža prekrasan pogled na grad.

Cijena ulaznice za odrasle je 11 eura, za djecu 6 eura

Pored Atomium-a na otvorenom prostoru nalazi se park Mini-Evropa, gdje se nalaze makete preko 350 evropskih znamenitosti koje su oko 25 puta manje u odnosu na svoju prirodnu veličinu. Najpoznatije su makete Ajfelove kule, Krivog tornja, vulkana Vezuv, centralnog trga Grand Place… Ovaj park otvoren je 1989. godine, makete su napravljene da izdrže sve vremenske prilike. Neki od modela imaju i pokretne dijelove, pa tako npr. možete vidjeti voz  koji putuje Mini-Evropom i prolazi pored evropskih atrakcija.

Park je otveren od 9:30 to 18:00. Cijene ulaznica možete pogledati OVDJE.

Još jedan od simbola Brisela je Palata pravde (Palais de Justice) koja se nalazi na uzvišenju iznad grada, mjestu na kojem su u srednjem vijeku vješani osuđenici na smrt. Ova najvažnija zgrada suda u Belgiji sagrađena između 1866. i 1883. godine pod zaštitom je Uneska.. Prostire se na 26.000 m2, ima ukupno 8 dvorišta, 27 velikih, a 245 manjih sudnica i drugih prostorija. Zlatna kupola palate visoka je 104 m.

Zvanična palata kralja Belgije, Palais Royal, nalazi se u centru Brisela, i otvorena je za posjetioce tokom ljetnjih mjeseci dok su kraljevski staklenici otvoreni samo tokom proljeća . Palata je sagrađena tokom 18. vieka, povezivanjem dvije ranije odvojene rezidencije.

Foto: ptrabattoni – pixabay

U Briselu ima mnogo muzeja, a najpoznatiji su: Muzej kakaa i čokolade, Muzej grada Brisela, Muzej muzičkih instrumenata, muzeja Autoworld, koji sadrži oko 350 oldtimera, Muzej stripa, Muzej prirodnih nauka, Muzej moderne umjetnosti…

A jedan od načina da pamtite Brisel je i da se prepustite raznovrsnom ukusu belgijske kuhinje koja je spoj flamanskih i francuskih utjecaja, a smatra se među boljima u Europi. Belgijska kuhinja se ponosi svojim vaflima (gaufres), dagnjama, te jelima s prženim krompirom (pomfrit) – autohtono jelo ovoga prostora.

Kažu da prava čokolada dolazi upravo iz Belgije te da je belgijski moto “Dođite da okusite kako živimo!”

6

Razmislite da li vam se isplati kupiti Brussels Card, jer u neke muzeje ulaz je besplatan, a za atrakcije kao što su Atomium i Mini Europe park, koje ćete sigurno željeti posjetiti, popust je samo 2-3 eura.

Iman Azganović, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content