Britanski The Sun o Neumu: Neobičan kutak Bosne

Britanski The Sun nedavno je pisao o jedinom bosanskohercegovačkom gradu na moru Neumu uporedivši ga s drugim destinacijama na jadranskoj obali.

Foto: Fotobaza

U fokusu teksta su niske cijene koje ovaj bh. grad nudi u odnosu na ostale gradove na jadranskoj obali, što se navodi odmah u naslovu – da je Neum jeftiniji od hrvatske obale.

“Dok horde turista hrle u Hrvatsku zbog krajolika, mogli biste uživati za manje novca ako umjesto toga odete u bosanski grad Neum”, navodi se u tekstu u kojem se pojašnjava kako se Neum nalazi između Dubrovnika i Splita te da BiH ima obalu dugu samo 21 kilometar.

Ističu i da su temperature pogodne te da u septembru najviša dnevna temperatura iznosi 25 stepeni.

Britancima se u usporedbi s gradovima na hrvatskoj obali najviše dopala razlika u cijenama, pa ističu da dvokrevetna soba u hotelima u Neumu u prosjeku iznosi 62 funte što je otprilike 140 KM, dok za Hrvatsku navode da cijene u prosjeku idu i do 140 funti što je oko 317 KM.

Ističu i da cijena hrane i pića znatno jeftinija, a da se mogu pronaći jela iz bosanske, mediteranske i drugih kuhinja. Spomenuli su i ćevape kojeg su opisali kao popularni bosanski ručak “za ponijeti”, a da za njega nećete potrošiti ni pet funti (oko 11 KM).

Nešto po čemu je Neum ipak nepristupačan u odnosu na Hrvatsku i Crnu Goru jesu pojedine plaže te da sam grad nije dovoljno razvijen, ali isto tako navode da je ponuda koju nudi svake godine sve bolja.

“U ponudi su razni vodeni sportovi i izleti brodom, opet jeftiniji nego u Hrvatskoj. Za brzi odmor na dalmatinskoj obali, nećete pronaći bolju cijenu. Neum sam po sebi ne nudi puno atrakcija, ali je odlična baza za istraživanje južne Hrvatske te Bosne i Hercegovine”, naveli su.

Britanci su uz to imali i pozitivne komentare za Mostar za kojeg ističu da je u blizini Neuma navodeći kako nudi jeftine opcije za prenoćište, gdje možete pronaći smještaj ispod 30 KM po noći, a ukoliko želite hotel, morat ćete izdvojiti oko 100 KM za noć.

Na kraju su naveli da je turistima iz Velike Britanije malo teže doći do Neuma, ali da je jedan od najboljih načina je da lete do Dubrovnika i onda putuju sat vremena do Neuma.

“Vrijedi dodatnog truda za komadić dalmatinskog sunca po povoljnoj cijeni u ovom neobičnom kutku Bosne”, navodi se na kraju teksta.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content