10 razloga zašto posjetiti Mostar

Mostar, jedan od najšarmantnijih bh. gradova oduševit će vas bogatim sadržajima i atrakcijama koje nudi  

Autor teksta: Samila Ivković

Fotografije: Furaj.ba

1. Stari most

Kada zakoračite na ovo kameno remek djelo, iskoristite priliku da osjetite duh jednog od najvrjednijih kulturno-historijskih spomenika u svijetu, koji je simbol i duša Mostara, ali i cijele BiH. Protežući se iznad prekrasne Neretve, Stari most vam priča o svom rušenju i obnovi, te tako otkriva historijske detalje ovog grada. Smješten na lokaciji s koje se pruža čaroban pogled na grad i na poznatu Koski Mehmed-pašinu džamiju, inspirisat će vas da ovdje snimite najljepše fotografije! Ako budete imali sreće, možda će neki od poznatih mostarskih skakača, samo za vas, izvesti skok u modrozelenu Neretvu!

2. Jedan od najromantičnijih gradova na svijetu

Ako planirate putovanje s voljenom osobom, zaboravite na destinacije poput Pariza ili Venecije. Šarmantni Mostar preporuka je američkog “Matador Network-a”, koji je ovaj grad uvrstio među najromantičnije gradove svijeta, te ga predstavlja kao odličnu destinaciju za „zaljubljene golupčiće“. Ako niste zaljubljeni, ne brinite. Zaljubit ćete se u ovaj grad!

3. Stari grad

Dašak davnih vremena osjetit ćete tokom šetnje kaldrmom duž starog dijela grada, koji potječe još iz perioda vladavine Turaka. Sa svojim zanimljivim bazarom i turskim kućama, ovo je oduvijek jedna od glavnih atrakcija Mostara, te se zajedno sa Starim mostom nalazi na UNESCO listi kulturne baštine. Primamljivom šarmu Starog grada doprinose vrijedni kotlari i zanatlije, kao i nekoliko izvanrednih antikvarnica. Najljepše suvenire iz grada na Neretvi možete kupiti baš u ovom dijelu Mostara.

4. Najtopliji grad u BiH

Ako se u ljetnom periodu uputite ka jugu, ne zaboravite da je ovo najtopliji grad u BiH. Pripremite svoje peškire i kupaće kostime jer će vas mostarske vrućine natjerati da se rashladite na Gradskom bazenu ili čak u Neretvi! S vrele kaldrme produžiti možete i do Boračkog ili Jablaničkog jezera, a nećete pogriješiti ni ako se odlučite za uživanje ispod slapova Koćuša i Kravica. Za sve one u naponu snage željne adrenalina, ali i one željne relaksacije i stapanja s prirodom, idealno je da probaju kanu safari na rijeci Trebižat ili rafting na Neretvi.

5. Kafa s najljepšim pogledom

 

 

Sunce, lagani povjetarac i kafa s pogledom na Stari most, a sve to uz šum Neretve… To obavezno morate doživjeti u Mostaru! Ako ste za neku drugu opciju, prijedlog je da se uputite u šetnju Mostarom, te da, iz bogate ponude lokala izaberete mjesto po vašoj želji ili se jednostavno prepustite čarima prirode i smjestite na obalu ispod Starog mosta…

6. Gurmanski raj

 

Zaljubljenici u gastronomiju ovdje će imati priliku uživati u raznolikoj ponudi jer je Mostar grad koji zadovoljava sve ukuse! Osim tradicionalnih, u Mostaru ćete probati i najukusnija jela iz mediteranske, ali i ostalih svjetskih kuhinja. Ugostitelji misle na sve, tako da će i vegetarijanci i vegani ovdje pronaći nešto za sebe. Nemojte otići iz Mostara, a da svoja čula mirisa i okusa ne razmazite smokvarom – tradicionalnom hercegovačkom poslasticom!

7. Vjerski objekti

 

Turisti našu zemlju posebno vole zbog religijske raznolikosti i brojnih vjerskih objekata koje mogu obići, pa tako ni ovaj grad nije izuzetak. Tamo gdje se miješaju ezani i crkvena zvona – tamo je Mostar. Tamo su neke od najstarijih građevina na ovom prostoru, poput Saborne crkve, Sinan-pašine i Karađoz-begove džamije i Župne crkve Svetog Petra i Pavla.

8. Adrenalinske atrakcije

Ako želite nevjerovatan pogled na Mostar i adrenalinski doživljaj ovog grada, svidjet će vam se podatak da se ovdje nalazi najduži zip line u BiH koji sajlom u dužini 560 metara povezuje brda Fortica i Stolac, a ljubitelje brzine i sportskog automobilizma, oduševit će “Speed Extreme” karting arena s indoor stazom.

Šetnica sa staklenim podom na brdu Fortica nova je atrakcija u bogatoj turističkoj ponudi Grada Mostara. Visoka je oko 15 metara, a svi koji se usude mogu se prošetati staklenim podom dugim oko 35 metara odakle se pruža fantastičan pogled na ovaj prelijepi grad na Neretvi.

9. Stare turske kuće

Tri turske kuće – Bišćevića, Muslibegovića i Kajtazova, stotinama godina ponosno stoje i najjasnije svjedoče raskoši osmanlijskog prisustva na ovim prostorima, govoreći o vjekovnoj kulturi i tradiciji iz tog perioda. Svojim zanimljivim pričama, nesvakidašnjom arhitekturom, haremlucima i selamlucima, ove kuće intrigiraju turiste i slove za najposjećenije stambene objekte u regiji. O njihovoj važnosti govori i to da je Muslibegovića kuća proglašena za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

10. Blizina drugih turističkih destinacija

Prirodom bogata Hercegovina, nudi vam sve svoje atrakcije kao na dlanu. Tako ćete iz Mostara brzo stići do Neuma, jedinog bh. izlaza na more, zatim do bogate doline delte rijeke Neretve i starog grada Počitelja. U blizini je i Blagaj, te vrelo rijeke Bune na kojem se nalazi i derviška tekija koja intrigira svakog posjetitelja. Nedaleko su i Jablanica, Konjic, Stolac, Međugorje…

 

Zato što jedan članak nije dovoljan…

LOKALCI PREPORUČUJU: ŠTA VIDJETI U MOSTARU

MOSTAR- TOP TURISTIČKA DESTINACIJA SVIJETA ZA 2020.

MOSTAR, NAJROMANTIČNIJI GRAD U BiH

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content