Vodopad Kravice, spektakl prirode u srcu Hercegovine

BiH Bucket List Challenge

Izazov #88 – Uživaj u spektaklu prirode vodopada Kravice

Vodopad Kravica je omiljeno hercegovačko izletište i ljetno kupalište. Nastao je na području gdje se rijeka Trebižat dijeli i pada sa visine od 28 metara, stvarajući prekrasni prirodni amfiteatar širine 120 metara. 

Foto: Emir Mafke Vražalica

Foto: Furaj.baOva spektakularna predstava prirode godinama privlači brojne zaljubljenike u prirodu, a u ljetnim mjesecima nudi odmor i zabavu za sve ljubitelje kupanja i aktivnosti na rijeci.

Od dna do vrha vodopada izrasli su trava, mahovina i lišajevi, dok su uz slap nikle konopljika, smokve i topole što vodopad čini još atraktivnijim.

Šta vidjeti u Bosni i Hercegovini

U blizini ovog vodopada, koji nije daleko ni od katoličkog hodočasničkog mjesta – Međugorja, u maloj pećini mogu se vidjeti stalaktiti od kalcijum karbonata, brodić i dvije u izvornom stilu obnovljene vodenice.

U jednom ljetnom danu zna ga posjetiti više od 2000 kupača. Posebno je atraktivan kada se podijeli tvoreći više manjih slapova, koji kupačima mogu poslužiti kao tuševi, dok im velike sedrene mase, visoke i do 12 metara, služe kao skakaonice. Ugodne trenutke svi posjetioci mogu provesti i u obližnjim restoranima koji u sezoni rade dokasno navečer.

No, možete se uputiti i na izlet u kanuu po rijeci Trebižat u organizaciji lokalnih iskusnih operatera. Ovakvo nešto ne treba propustiti, jer će vam veličanstveni ambijent stresni ritam svakodnevnog života učiniti tek dalekim sjećanjem. Postoji i mogućnost iznajmljivanja bicikala i čamaca ili kajaka/kanua.

KAKO STIĆI:

Vodopad Kravica nalazi se na rijeci Trebižat. Udaljen je 40 km od Mostara. Nalazi se na samoj granici s Hrvatskom, u blizini hodočasničkog mjesta Međugorje. Udaljen je od Ljubuškog 7 km. 

CJENOVNIK:

U vremenskom periodu OD 01.06. DO 30.09. cijena jedne ulazne karte za odraslu osobu iznosi 20 KM.

OD 01.06. DO 30.09. cijena jedne ulazne karte za odraslu osobu s uračunatim popustom iznosi 10 KM.*

OD 01.10 DO 31.05. cijena jedne ulazne karte za odraslu osobu iznosi 10 KM.

U cijenu je uključena mogućnost posjete vodopadu “Koćuša“ i muzeju samostana na Humcu.

Javno poduzeće “Parkovi” d.o.o. Ljubuški

Nikole Šopa 8, 88320 Ljubuški

039 844 413  info@kravica.ba


BiH Bucket List Challenge

Izazov #88 – Uživaj u spektaklu prirode vodopada Kravice

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste vi vodopad Kravice.

Glavni sponzor:


Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content