Kanu safari na rijeci Trebižat

  Kanu safari na rijeci Trebižat

  Do Čapljine možete doći vlastitim automobilom, vozom ili autobusom. Ako idete automobilom, do starta ćete stići kada u Čapljini (magistralni put M17, 35 km južno od Mostara) skrenete desno, pređete most i idete ravno, prođete dva kružna toka i stignete na željezničku, odnosno autobusku stanicu. Odatle možete krenuti sami prateći putokaze, u smjeru Gabele do naselja Struge ili pozvati organizatore koji će za 5 minuta stići po vas.

  Hercegovačka rijeka Trebižat duga je od svoga izvora u Peć-Mlinima do ušća u Neretvu u Strugama, ukupno 51 kilometar.
  Rijeku s devet imena, čiste i bistre vode, krivudavog toka i laganih brzaca najbolje ćete upoznati odlučite li se na kanu safari, interesantnu turističku atrakciju koju organizira čapljinska Udruga “Tajna prirode”.

  Foto: Furaj.ba

  Čudo flore i faune

  Na samom početku ovog nesvakidašnjeg putovanja, rijeka je tiha i mirna. No, sa približavanjem ušću postaje brza i uzbudljiva. Temperatura vode u ljetnim mjesecima iznosi oko 20 stepeni, pa je odlična i za one osjetljive na temperaturne razlike. Dobna granica za sudionike safarija gotovo da i ne postoji, pa je pogodan, kako za one u naponu snage željne adrenalina, tako i one željne relaksacije i stapanja sa prirodom.

  Foto: Furaj.ba

  Tokom izleta vidjet ćete mnogo  riba i ptica različitih vrsta, kao i lijepe sedrene vodopade stopljene u savršeni sklad rijeke i netaknute prirode koja je okružuje.

  Uz asistenciju vodiča sa dugogodišnjim iskustvom, gosti vrlo brzo nauče  rukovati veslom, upravljati kanuom i ponašati se prilikom nailaska na zahtjevnije dijelove spusta. Poželite li se tokom spusta okupati ili skakati sa lijana, domaćini će se potruditi pronaći najbolje mjesto i učiniti sve da vam ovaj izlet ostane najljepša uspomena ljeta.

  Foto: Furaj.ba

  Savršena kombinacija opuštajuće prirode i uzbudljivih kaskada čini ovaj izlet savršenim i za razna druženja poput teambuildinga i ekskurzija, a za avanturiste tu su višednevne ture.

  Foto: Furaj.ba

  Svaki kanu predviđen je za po dvije osobe, a od opreme dobivate vesla, nepromočive vreće i prsluke. Na izletu ćete se najbolje osjećati u šorcu ili kupaćem kostimu te sandalama ili sportskoj obući. Obavezno ponesite suhu odjeću za obući nakon spusta te vodu za piće, po želji sunčane naočale, kremu za sunčanje i fotoaparat.

  U proširenoj ponudi moguće je organizirati dnevne i višednevne izlete,  jahanje, biciklizam, ribolov, kampiranje…

  Foto: Furaj.ba

   

  Foto: Furaj.ba

  Novo u ponudi

  Udruga Tajna prirode, osim navedenog, u mogućnosti je turistima organizirati i posjete slapovima u gornjem toku rijeke Trebižat – širom svijeta poznatim Kravicama, ali i Maloj Kravici, Koćuši i Čeveljušu u off-road vozilima po atraktivnim brdskim putevima duž toka same rijeke  Kontakt:
  Udruga “Tajna prirode”

  Tel.: +387 63 350 534 (Stanko)

  e-mail: stanko.zlopasa@hotmail.com

  www. canoe-safari.com

  facebook page   

  Do Čapljine svaki dan iz Sarajeva saobraća voz. Više informacija OVDJE. Cijena povratne karte je 21,00 KM a za studente 18,50 KM.

   Željeznička stanica Sarajevo                                                     Telefon: +387 33 65 53 30