Ljetna avantura na rijeci Trebižat

BiH Bucket List Challenge

Izazov #92 – Isprobaj kanu safari na Trebižatu

Poželite li se tokom spusta okupati ili skakati s lijana, domaćini će se potruditi pronaći najbolje mjesto i učiniti sve da vam ovaj izlet ostane najljepša uspomena ljeta.

Hercegovačka rijeka Trebižat duga je od svoga izvora u Peć-Mlinima do ušća u Neretvu u Strugama ukupno 51 kilometar. Ponornica je i jedina u Evropi čak devet puta nestaje u tlu i ponovo izvire.

Rijeku s devet imena, čiste i bistre vode, krivudavog toka i laganih brzaca najbolje ćete upoznati odlučite li se na kanu safari, interesantnu turističku atrakciju koju organizuje čapljinska Udruga “Tajna prirode”.

Čudo flore i faune

Na samom početku ovog nesvakidašnjeg putovanja rijeka je tiha i mirna. No, s približavanjem ušću postaje brza i uzbudljiva. Temperatura vode u ljetnim mjesecima iznosi oko 20 stepeni, pa je odlična i za one osjetljive na temperaturne razlike. Dobna granica za sudionike safarija gotovo da i ne postoji, pogodan je kako za one u naponu snage željne adrenalina tako i one željne relaksacije i stapanja s prirodom.

Tokom izleta vidjet ćete mnogo riba i ptica različitih vrsta, kao i lijepe sedrene vodopade stopljene u savršeni sklad rijeke i netaknute prirode koja je okružuje. Uz asistenciju vodiča s dugogodišnjim iskustvom, gosti veoma brzo nauče rukovati veslom, upravljati kanuom i ponašati se prilikom nailaska na zahtjevnije dijelove spusta. Poželite li se tokom spusta okupati ili skakati s lijana, domaćini će se potruditi pronaći najbolje mjesto i učiniti sve da vam ovaj izlet ostane najljepša uspomena ljeta.

Savršena kombinacija opuštajuće prirode i uzbudljivih kaskada čini ovaj izlet idealnim i za razna druženja poput teambuildinga i ekskurzija, a za avanturiste tu je i višednevni robinson canoeing.

Svaki kanu predviđen je za po dvije osobe, a od opreme dobijate vesla, nepromočive vreće i prsluke. Na izletu ćete se najbolje osjećati u šorcu ili kupaćem kostimu, te sandalama ili sportskoj obući. Obavezno ponesite suhu odjeću za obući nakon spusta i vodu za piće, po želji sunčane naočale, kremu za sunčanje i fotoaparat.

U osnovnoj ponudi gosti su u mogućnosti odabrati jednu od dvije startne lokacije Matica – Trebižat, ili Božjak – Studenci.

Adrenalin i vrhunska kuhinja

Prva ruta sa startom na Matici ukupno je duga oko osam kilometara i prosječno traje od dva i po do četiri sata. Rijeka se u ovom dijelu toka grana na više zasebnih tokova prepunih uzbudljivih brzaka i vodopada koji i najiskusnije veslače ostavljaju bez daha. Dužinu rute određuje i zaustavljanje po želji gostiju u cilju kraćeg predaha, plivanja ili nekih drugih aktivnosti po želji. Gosti su također u mogućnosti birati između više vrhunskih tradicionalnih jela koja pripremaju iskusni majstori kulinarstva. Pauze za ručak po želji gostiju prave se u prirodi tokom izleta, ili po samom završetku spusta.

Druga ruta sa startom na Božjaku nešto je zahtjevnija, ukupno je duga oko 12 kilometara i traje pet do šest sati. Na početnom dijelu rute rijeka još nije poprimila razgranati oblik i u nedostatku ljudskog faktora zadržala je sve karakteristike veličanstvene netaknute divljine, rijetko viđene u ostalom dijelu Evrope.

Zbog zahtjevnosti rute, pauze za ručak organizuju se na pola putovanja, gdje gosti uz ručak i relaksaciju prikupljaju snagu za nastavak spusta prema cilju u Strugama.

U proširenoj ponudi moguće je organizovati dnevne i višednevne izlete,  jahanje, biciklizam, ribolov, kampiranje…


Cjenovnik

U cijenu su uključeni prijevoz ljudi i opreme od mjesta susreta (željeznička stanica Čapljina ili gradska plaža Jaz) do startne tačke izleta, najam opreme (kanui, vesla, sigurnosni pojasevi, vodonepropusne torbe), pratnja jednog ili više vodiča – skippera (ovisno o veličini grupe), te ručak i piće.


Nova ponuda koja će vas oduševiti

Pored dosadašnjih izleta kanu safarija u dužinama 8 i 12 kilometara, od ove sezone u ponudi Udruge “Tajna prirode” su i biciklističke i šetačke ture, offroad vožnja kao i kombinacija navedenog. Turisti će posjećivati zanimljive mikrolokacije, a bit će ponuđeni i višednevni aranžmani. No, ima nešto što Udruga “Tajna prirode” priprema kao posebnu atrakciju zajedno s partnerima. To je višednevni avanturizam duž Trebižata, te za najzagriženije avanturiste cjelodnevni spust od 18 kilometara sa startnom pozicijom na slapovima Kravice!


Kontakt:

Udruga “Tajna prirode”

Menadžer Stanko Zlopaša

Tel.: +387 63 350 534

E-mail: stanko.zlopasa@hotmail.com

www.adventure-trebizat.com

BiH Bucket List Challenge

Izazov #92 – Isprobaj kanu safari na Trebižatu

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste vi probali kanu safari na Trebižatu.

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

                        

       

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content