Vodopad Koćuša – rajska oaza u Hercegovini

BiH Bucket List Challenge – Izazov #89

Vodopad Koćuša jedno je od najljepših i najpoznatijih kupališta rijeke Trebižat. Spas od visokih ljetnih temperatura ovdje traže lokalci ali i mnogobrojni turisti. Ljepota ovog vodopada i obližnjeg krajolika nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Foto: Amina Varatan

Za vodopad Kravica, prirodnu u oazu u hercegovačkom kamenu, znaju skoro svi. A u njegovoj blizini je i ovaj prirodni dragulj – vodopad Koćuša, jednake očaravajuće ljepote. Nalazi se u selu Veljaci u općini Ljubuški, na rijeci Mlade.

Visina vodopada Koćuša je pet, a dužina pedeset metara. U neposrednoj blizini nalaze se mlinovi i stupe koje su godinama krasili ovo mjesto. Prirodno bogatstvo ovog kraja čine sedimentne stijene tzv. sedra koja se taloži godinama, te ovaj slap čini atraktivnim.

Šta raditi?

Da biste istinski doživjeli slapove Koćuše, okupajte se na njima ili se okušajte u avanturi zvanoj kanu safari. Pored vodopada nalazi se restoran s čije terase možete uživati u pogledu i zvuku vodopada.

Cijena ulaznice za vodopad Koćuša od 1. maja do 30. septembra iznosi 5 KM, a posjetitelji s kupljenom ulaznicom na Kravici imaju besplatan ulaz na Koćušu.

JP „Parkovi“ d. o. o. Ljubuški nudi mogućnost iznajmljivanja bicikala i čamaca, kajaka/kanua

Javno poduzeće “Parkovi” d.o.o. Ljubuški

Nikole Šopa 8, 88320 Ljubuški

039 844 413  info@kravica.ba

Zato što jedan članak nije dovoljan…

VODOPAD KRAVICA SPEKTAKL PRIRODE U SRCU HERCEGOVINE

KANU SAFARI NA RIJECI TREBIŽAT

LJUBUŠKI – MJESTO GDJE JE KOSAČA LJUBOVAO

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content