Budućnost putovanja avionom zbog pandemije koronavirusa

Aviokompanije širom svijeta zbog pandemije koronavirusa razmišljaju o promjeni poslovanja koja će pružiti putnicima osjećaj sigurnosti i zaštite od bolesti. Zbog smanjenog broja putnika, troškovi se smanjuju na svim područjima osim na tom.

Ilustracija: Pixabay

Neki aerodromi već razmatraju kako omogućiti putnicima sigurnije putovanje bez kontakata, pa tako u Dalasu već testiraju predaju prtljaga bez osoblja, korištenje toaleta i pranja ruku bez ikakvih dodira. Aerodrom u saradnji sa aviokompanijom American Airlines, kojoj je tu i sjedište, testira samouslužnu predaju prtljaga, kao i nove tehnologije u toaletima koje isključuju fizički dodir uređaja, od dozera sapuna, preko vodokotlića i držača za papire za brisanje ruku. Senzori na tim uređajima bi trebalo da dojave i zaposlenima kada ih treba nadopuniti. Dallas isprobava tri tehnologije za predaju prtljaga. Ovaj aerodrom jedan je od najprometnijih na svijetu, dijelom i zahvaljujući tome što ga je American Airlines odabrao za glavno prometno čvorište.

Prošle je godine DFW uveo biometrijski sastav u kojemu lice putnika služi kao karta za aerodrom za međunarodne letove, a sad razvija sličnu tehnologiju za dolazak putnika u saradnji sa američkom pograničnom policijom i carinom.

Delta Air Lines otvorio je prvi biometrijski terminal u Atlanti 2018, a neke evropske i azijske aviokompanije također su počele koristiti tehnologije koje se temelje na prepoznavanju lica.To je izazvalo zabrinutost zbog povrede privatnosti.

Aerodrom Dallas testira i nove tehnologije u području dezinfekcije uključujući ultraljubičasto zračenje koje uništava mikrobe prie nego što uđu u klima uređaje.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content