Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  • EnglishEnglish
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. Furaj Planetom
  3. Bumbar – jelo koje se sprema za Kurban-bajram
 Bumbar – jelo koje se sprema za Kurban-bajram
Foto: Coolinarika
Furaj Planetom Kuhinja

Bumbar – jelo koje se sprema za Kurban-bajram

by Furaj.ba 2 min read

AA

Jelo koje se tradicionalno sprema za vrijeme Kurban bajrama. Ukusno je i ima specifičan okus. Jedu se manje porcije kao glavno jelo.

Foto: Coolinarika

Potrebni sastojci

Janjeća iznutrica ( crna i bijela džigerica, srce)
Janjeća plućna maramica
150 g riže,
1 mrkva,
1 peršun,
1 glavica crvenog luka,
3 čehna bijelog luka,
so, biber, aleva paprika,
ulje

Priprema:

Janjeće iznutrice se ostave u posudi  sa vodom nekoliko sati, a zatim se dobro operu hladnom vodom. Potom se kuhaju u slanoj vodi oko 1h. Kada je jetra omekšana, posuda se ukloni sa vatre i ostavi da se ohladi. Iskuhavanje iznutrica se može uraditi i dan ranije i čuvati u frižideru. Ugrije se masnoća u tavi, pa se doda sitno nasjeckan crni luk, skuhana janjeća iznutrica, isjećena na sitne komadiće i aleva paprika. Pirja se na tihoj vatri oko 10 -15 minuta. Zatim se doda riža koja je prethodno prokuhana nekoliko minuta u slanoj vodi, toliko da se ne razmekša. Cijeloj smjesi se doda malo soli i vegete, papar i osusena menta, ko voli.
Trbušnu maramicu, koju treba čuvati u hladnoj vodi, oprati i isjeći na manje komade, veličine dlana. Raširiti komad iznad kutlače da bi se mogla u nju udubiti i staviti smjesa is tave. Potom se maramica uvije i reda u prethodno namašćen pleh tako da sastav ide na dno, stavlja se u rernu i peče 30 min na 220 stepeni ili dok površina ne porumeni.

Po želji, prije pečenja mogu se umutiti tri jaja, malo soli i 100 gr jogurta i prliti preko poslaganih   bumbara. Također, po želji, bumbar se može pripremiti u jednom komadu, od čitave plućne maramice.

  • 0
    Facebook
  • 0
    Twitter
  • 0
    Linkedin
  • 0
    Viber
  • 0
    Whatsapp
Previous post
Next post
Čitaj više
Novosti

Web3 i blockchain u BiH: Prijavite svoja istraživanja i radove

26 Januara, 2023
Novosti

FIS Europa kup u OC Bjelašnica okupit će najelitnije skijaške

26 Januara, 2023
Novosti

U produkciji BH Content Laba: Snima se novi sitcom „Princ

25 Januara, 2023
Novosti

RAMAZANSKA UMRA II

24 Januara, 2023
Pratite nas
  • 34K
    Fans
    34K
    Fans
  • 1.3K
    Followers
    1.3K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
Zemlja u Obliku Srca

To je adet

Bajram. Pričam iz ugla djeteta i pamtim ga iz ugla

BiH ❤ BiH Bucket list challenge 2021 Kuhinja

Njihovo veličanstvo – bosanskohercegovački sirevi

BiH Bucket List Challenge – Izazov #47 Sir, cheese, queso,

Kolumne

Sarajevski John Doe: Bijela košulja za mubarek Bajram

Devedeset neke, kad smo bili izbjeglice u ulici Reisa Fehima

MARKETING

IMPRESSUM

KONTAKT

USLOVI KORIŠTENJA

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.