Bumbar

    Bumbar

    Jelo koje se tradicionalno sprema za vrijeme Kurban bajrama. Ukusno je i ima specifičan okus. Jedu se manje porcije kao glavno jelo.

    Potrebni sastojci

    Janjeća iznutrica ( crna i bijela džigerica, srce)
    Janjeća plućna maramica
    150 g riže,
    1 mrkva,
    1 peršun,
    1 glavica crvenog luka,
    3 čehna bijelog luka,
    so, biber, aleva paprika,
    ulje

    Priprema:

    Janjeće iznutrice se ostave u posudi  sa vodom nekoliko sati, a zatim se dobro operu hladnom vodom. Potom se kuhaju u slanoj vodi oko 1h. Kada je jetra omekšana, posuda se ukloni sa vatre i ostavi da se ohladi. Iskuhavanje iznutrica se može uraditi i dan ranije i čuvati u frižideru. Ugrije se masnoća u tavi, pa se doda sitno nasjeckan crni luk, skuhana janjeća iznutrica, isjećena na sitne komadiće i aleva paprika. Pirja se na tihoj vatri oko 10 -15 minuta. Zatim se doda riža koja je prethodno prokuhana nekoliko minuta u slanoj vodi, toliko da se ne razmekša. Cijeloj smjesi se doda malo soli i vegete, papar i osusena menta, ko voli.
    Trbušnu maramicu, koju treba čuvati u hladnoj vodi, oprati i isjeći na manje komade, veličine dlana. Raširiti komad iznad kutlače da bi se mogla u nju udubiti i staviti smjesa is tave. Potom se maramica uvije i reda u prethodno namašćen pleh tako da sastav ide na dno, stavlja se u rernu i peče 30 min na 220 stepeni ili dok površina ne porumeni.

     

    Po želji, prije pečenja mogu se umutiti tri jaja, malo soli i 100 gr jogurta i prliti preko poslaganih   bumbara. Također, po želji, bumbar se može pripremiti u jednom komadu, od čitave plućne maramice.