Cafe Zlatna ribica – Putovanje kroz prošlost uz šoljicu omiljene kafe

“I am the Fish that is made of Gold, what is your wish” (Ja sam ribica napravljena od zlata, koja je tvoja želja), natpis je koji će vas dočekati na ulazu caffea ”Zlatna ribica”.

Kada zakoračite u unutrašnjost uočit ćete da je sve u vintage i retro stilu, a da interijerom vladaju neobični predmeti iz prošlosti: ogledala, crno-bijele slike, gobleni, razglednice, plakati, knjige, namještaj i odjeća. U pozadini svira jazz i blues. Karta pića je ispisana u obliku bh. pasoša, a u stolovima ispod stakla ćete pronaći mnoštvo različitih papirnatih novčanica, kovanica i ljubavnih poruka od posjetitelja iz cijelog svijeta. U središtu kafića smješten je akvarijum s Dorom, pravom zlatnom ribicom.

Ljubazno osoblje obučeno u različite kostime služi piće u unikatnim i neobičnim šoljama i čašama. Neobičan je i toalet u kojem se nalaze mali retro televizor, retro telefon, četke za kosu, toaletne potrepštine, kozmetika i peškiri.

Ovaj unikatni caffe je otvoren prije više od trideset godina i posjećuju ga Sarajlije, stranci, turisti, diplomate i svi oni koji žele da za trenutak uplove u neko drugo vrijeme i da se prisjete prošlosti.

Foto: Ajdin Hasanić, Furaj.ba

National Geographic je uvrstio Zlatnu ribicu na listu fenomenalnih mjesta, a na TripAdvisor-u nosi 4,5 zvjezdice. Vlasnik ovog kafića kaže da u Ribici vlada organizovani haos koji vam sve vrijeme privlači pažnju, jer ako pogledate bilo gdje pronaći ćete nešto interesantno.

Zlatna Ribica se nalazi u centru Sarajeva, u neposrednoj blizini Vječne vatre. Pređete ulicu Maršala Tita, skrenete na desnu stranu, pa na lijevu i naći ćete se pred vratima ovog neobičnog, ali zaista predivnog kafića.  

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content