Cazin – grad s manirima evropskog gospodina i šarmom autentičnog Bosanca

Na raskršću puteva koji vode od Bihaća prema Velikoj Kladuši, u srcu ponosne Krajine, još u antičkom dobu smjestio se grad Cazin.

Foto: TZ Cazin

Autor: Semra Hodžić

Svakog onog ko se prvi put nađe u ovom izuzetno lijepom gradu na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine oduševit će živopisni pejzaži, ukusno uređene gradske javne površine, čistoća gradskih ulica i svakako, srdačni i gostoljubivi ljudi.

Historija grada

O njegovom postojanju kroz historiju svjedoče ostaci prahistorijskog i srednjovjekovnog naslijeđa. Ostaci – stare tvrđave Ostrošca, Pećigrada, Radetine kule, Stijene i Tršca dominiraju gradom i njegovom okolinom i nalaze se u sklopu zanimljive turističke ponude, no najljepši i najimpresivniji je zamak Ostrožac, izgrađen u neogotskome stilu, ujedno i jedna od glavnih turističkih atrakcija Unsko-sanskog kantona.

Stari grad Ostrožac; Foto: TZ Cazin

Po svojim dimenzijama predstavlja jedan od većih utvrđenih gradova u BiH koji odlikuje očuvanost svih faza razvoja počev od srednjovjekovnog odbrambenog grada, preko znatno proširenog grada u osmanskom periodu, pa do grada s čisto rezidencijalnim karakterom kakav je bio u periodu austrougarske uprave. Godine 2013. proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine i daje poseban značaj razvoju turizma u ovom gradu. 

Mehmed-beg Beširević je kao posljednji kapetan Ostrošca grad prodao tadašnjem gradonačelniku Bihaća, grofu Lotharu van Berksu koji je tada započeo restauraciju grada, u kojem je u periodu između 1900. i 1902. godine sagradio i raskošni dvorac u neogotičkom stilu sa velikim brojem prostorija, salona za prijem i apartmana, koji još uvijek plijeni pažnju svojom ljepotom.

Ovo je ujedno i jedini dvorac u Bosni i Hercegovini.

Ostrožac živi i danas

Posjeta Ostrošcu neizostavna je pri posjeti Cazinu – zbog njega se čak dolazi maksuz. Kako bi poboljšali turističku ponudu, Cazinjani su na području Starog grada osigurali toalete i vodu, te uredili šetnice. Posjetioci mogu besplatno koristiti wi-fi i počastiti se nekim originalnim poklonom iz suvenirnice.

Oni koji su sanjali vjenčanje iz bajke, u dvorcu iz srednjeg vijeka, na Ostrošcu mogu svake subote organizirati vjenčanje, ali i samo photoshooting, uz prethodnu najavu Kulturnom centru Cazin.

Stari grad Ostrožac noću, Foto: TZ Cazin

Dvorac je i svojevrsni dom umjetnosti. U maju svake godine bude domaćin prepoznatljive manifestacije iz svijeta kiparstva koja je ušla u šestu deceniju postojanja – Kolonije skulptora “Ostrožac“, te tokom godine čuva vrijednu zbirku skulptura.

Područje Starog grada idealno je za održavanje različitih događaja – poput koncerata, sajmova i festivala. Magičnu noć je na tvrđavi već u par navrata priredio i najpopularniji pjevač u regionu Dino Merlin, a posebnu notu dvorcu zbog raskošnog osvjetljenja i ceremonije dala je i lanjska modna revija bh. kreatora Adnana Hajrulahovića Haada, „Bosanska kraljica Elizabeta“.

Kulturno-historijski spomenici

U gotovo samom centru Cazina smještena je i kuća Nurije Pozderca, narodnog heroja iz Drugog svjetskog rata. Jedna od najstarijih autohtonih bosanskih kuća na ovom području proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Kuća Nurije Pozderca; Foto: TZ Cazin

Nadomak kuće Pozderaca nalazi se i prelijepa medresa koja nosi ime najpoznatijeg alima ovog područja i nekadašnjeg reisul-uleme Džemaludina ef. Čauševića. Zgrada stare medrese, smještena u staroj čaršiji, sagrađena je 1867. godine najprije od drveta, ali je nekoliko godina kasnije spaljena dolaskom Austrougara, a zatim obnovljena i ponovo sagrađena od kamena 1890. godine. Nova zgrada Medrese napravljena je krajem devedesetih godina ovog stoljeća s obzirom da je nešto ranije ponovo pokrenut rad ove srednjoškolske ustanove u Cazinu.

Krajiška zmija

Foto: TZ Cazin

Ljubitelji automobilskih sportova ne propuštaju svakog ljeta važan datum – onaj na koji se održava međunarodna brdska autotrka Great Pri Cazin, poznati sportski događaj u BiH i Evropi. Priliku da se provozaju izazovnom „krajiškom zmijom“ mnogi ne žele propustiti. Trka se tradicionalno održava od 1999. godine i predstavlja značajan segment u turističkoj ponudi grada, a važna je i za šampionat BiH.

Nacionalni park Una

Prirodne ljepote  i  velika ulaganja u sportsko-rekreacijske kapacitete rezultiraju svake godine posjetom velikog broja gostiju i turista koji uživaju u bogatoj ponudi avanturističkih sportova: nezaobilaznom raftingu, paraglajdingu, biciklizmu u specifičnom prirodnom okruženju, outdoor turizmu… 

Za posjetu Cazinu zaista ima mnogo razloga. Nekada je bio među najnerazvijenijim općinama u bivšoj Jugoslaviji, a danas možete posmatrati pravo privredno čudo, naročito u poslovnoj zoni Ratkovac. Projekat je to budućnosti, smješten na 50 hektara unutar gradskog područja, sa dobrom transportnom povezanosti i u blizini odličnih polaznih tački za aktivnosti prema tržištu centralne Evrope, što garantuje da će Ratkovac postati najpovoljnija poslovna zona u okruženju.

NP Una; Foto: TZ Cazin

Cazin je najveći proizvođač mlijeka i mliječnih proizvoda, ali i meda – i to od pitomog kestena kojim obiluju cazinske šume. Kestenov med prvi je brendiran proizvod iz Bosne i Hercegovine sa međunarodnom oznakom kojom se garantuje njegova originalnost, a koji je osvojio svijet.

Puno je razloga da posjetite Cazin. U ovom gradu ćete istinski i još više zavoljeti Bosnu i Hercegovinu jer on izgleda i diše upravo onako kako bi trebala cijela naša domovina.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content