Čitaoci uglednog Guardiana Sarajeva se “ne mogu zasititi”

Glavni grad Bosne i Hercegovine – Sarajevo našao se među deset blaženih i izvanrednih mjesta kojeg su čitaoci uglednog britanskog lista “The Guardian” opisali kao jedno od omiljenih mjesta u Evropi kojeg se jednostavno ne mogu zasititi.

 

U tekstu koji nosi naziv “Blažena i izvanredna: Omiljena mjesta čitaoca u Evropi” sa podnaslovom „Medovača i historija u Sarajevu“, The Guardian prenosi riječi autora Thea:

 

“Historija, kultura i prirodne ljepote spajaju se u harizmatičnoj prijestolnici Bosne i Hercegovine – Sarajevu: to je ono što me tjera da se vraćam. Ušuškani dramatičnim planinama, proveli smo jedan dan u planinarenju kako bismo posjetili selo Lukomir, gdje se još uvijek može vidjeti tradicionalan način života. Vrativši se te večeri u grad, svratili smo u Zlatnu ribicu da izoštrimo apetit uz smiješno jeftine čaše medovače, ukusne medovače. Kasnije smo prošetali do mjesta gdje je nadvojvoda Franz Ferdinand ubijen u incidentu koji je izazvao Prvi svjetski rat. Potom smo večerali na veselom mjestu – u aščinici ASDŽ, sa izdašnim porcijama tradicionalnih bosanskih jela.”

Theo

Uz tekst je objavljena fotografija nane kako plete pape u selu Lukomir na Bjelašnici, autora Sulejmana Omerbašića.

Sarajevo se tako našlo na listi među Sainte-Enimie u Francuskoj, jezeru Balaton u Mađarskoj, istočnim grčkim ostrvima, rumunskim Medvjeđim jezerom, selu Rusava u Češkoj, Palma de Mallorci, ostrvima u blizini švedskog Göteborga, vrtovima Kolymbetra na Siciliji i Vassivière jezerima u Francuskoj.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content