CNN: Mostar na listi najljepših malih gradova Evrope

Ugledni CNN predstavio je listu najljepših malih gradova Evrope, među kojima se našao i bosanskohercegovački grad Mostar.

Stari most Mostar
Old Bridge Stari Most in Mostar, Bosnia and Herzegovina

Grad na Neretvi je predstavljen kroz Stari most kao jednu od najpoznatijih znamenitosti Balkana, ali i kao jedan od najboljih primjera balkanske islamske arhitekture.

Stari most, koji su izgradile Osmanlije u 16. stoljeću, dugo se smatrao jednim od najboljih primjera balkanske islamske arhitekture”, piše CNN.

CNN je istakao kako je most jedna od najpoznatijih znamenitosti na Balkanu, te nisu izostavili spomenuti ni tradicionalne skokove sa Starog mosta, kao i činjenicu da je Most danas jedna od stanica na Svjetskoj seriji Red Bull Cliff Diving.

“Most su u novembru 1993. godine srušile hrvatske snage tokom balkanskih ratova. Rekonstruisani most izgrađen je 2004. godine, a danas je Mostar omiljena destinacija u Bosni i Hercegovini i popularan kao jednodnevni izlet iz Dubrovnika u susjednoj Hrvatskoj”, navodi CNN u tekstu.

Pored Mostara, na listi se našao i jedan grad iz Hrvatske – Korčula, te Giethoorn u Holandiji, portugalski Guimaraes, ali i Roscoff u Francuskoj, Anghiari i Mazara del Vallo u Italiji, Nafplio u Grčkoj, njemački Dinkelsbühl, irski Kenmare, kao i Piran u Sloveniji.


https://furaj.ba/dev2/lokalci-preporucuju-sta-vidjeti-u-mostaru/

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content