Recept za čokoladni mousse stvoren je za sve one koji vole slastice za koje nije potrebna rerna i za koje treba izdvojiti malo vremena. Isprobajte čokoladnu pjenastu kremu u čaši za koju vam ne treba više od 15 minuta.
Sastojci:
- 300 g kvalitetne tamne čokolade (oko 70 posto kakaa)
- 3 jaja
- ¼ šoljice (oko 55 g) šećera
- 1 kašičicakakaa u prahu (bez grudica)
- 300 ml slatkog vrhnja (vrhnja za šlag)
- Malo naribane čokolade za ukras
Priprema:
- Čokoladu otopite na pari ili u lončiću na vrlo laganoj vatri. Kada se potpuno rastopila maknite je s vatre i ostavite da se malo oshladi.
- U zdjeli izmiješajte jaja i šećer te mikserom miješajte oko 5 minuta ili dok smjesa ne postane blijeda, gusta i dvostrukog volumena.
- U smjesu dodate otopljenu čokoladu i kakao u prahu te sve zajedno izmiksajte dok ne dobijete kremastu masu.
- U posebnu zdjelu izmiksajte šlag. Kada je gotov velikom metalnom kašikom postepeno dodajte šlag u čokoladnu smjesu te ga rukom sporim pokretima zamiješajte dok se sve zajedno ne stopi u laganu, pjenastu masu.
- Kremu ulijte u 6 čaša te ostavite u hladnjaku bar sat vremena. Izvadite ih iz frižidera oko 15 minuta prije serviranja. Po želji ukrasite sa šlagom i naribanom čokoladom.