Čokoladni mousse

    Čokoladni mousse

    Recept za čokoladni mousse stvoren je za sve one koji vole slastice za koje nije potrebna rerna i za koje treba izdvojiti malo vremena. Isprobajte čokoladnu pjenastu kremu u čaši za koju vam ne treba više od 15 minuta.

    Sastojci:

    • 300 g kvalitetne tamne čokolade (oko 70 posto kakaa)
    • 3 jaja
    • ¼ šoljice (oko 55 g) šećera
    • 1 kašičicakakaa u prahu (bez grudica)
    • 300 ml slatkog vrhnja (vrhnja za šlag)
    • Malo naribane čokolade za ukras

    Priprema:

    1. Čokoladu otopite na pari ili u lončiću na vrlo laganoj vatri. Kada se potpuno rastopila maknite je s vatre i ostavite da se malo oshladi.
    2. U zdjeli izmiješajte jaja i šećer te mikserom miješajte oko 5 minuta ili dok smjesa ne postane blijeda, gusta i dvostrukog volumena.
    3. U smjesu dodate otopljenu čokoladu i kakao u prahu te sve zajedno izmiksajte dok ne dobijete kremastu masu.
    4. U posebnu zdjelu izmiksajte šlag. Kada je gotov velikom metalnom kašikom postepeno dodajte šlag u čokoladnu smjesu te ga rukom sporim pokretima zamiješajte dok se sve zajedno ne stopi u laganu, pjenastu masu.
    5. Kremu ulijte u 6 čaša te ostavite u hladnjaku bar sat vremena. Izvadite ih iz frižidera oko 15 minuta prije serviranja. Po želji ukrasite sa šlagom i naribanom čokoladom.