Da li znate koliko energetskih pića smijete popiti dnevno?

Energetska pića su funkcionalni bezalkoholni napici i odličan izbor za one koji uče, voze, rade ili zbog bilo kojeg drugog razloga trebaju ostati budni i dobiti dodatnu energiju kako bi dali najbolje od sebe.

Shodno tome, dva su ključna benefita od konzumacije energetskih pića:

Dodatna energija – koju osigurava šećer u energetskom piću. Naime, samo šećer može dati stvarnu energiju, a napici bez šećera su ujedno i napici koji ne daju energiju organizmu. Takva pića se nikada ne mogu nazvati energetskim pićima. Jedno kvalitetno energetsko piće ima 43-48 kcal.

Budnost – koju je najlakše postići uz pomoć kofeina. Sadržaj kofeina u jednom energetskom piću visoke kvalitete iznosi 32 mg/100 ml.

Konzumiranje energetskih pića

Odrasla zdrava osoba može popiti 5 konzervi energetskog pića dnevno (5x250ml) bez bilo kakvog rizika

Naučno istraživanje koje je sprovedeno na 66 531 osoba od strane Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) imalo je za cilj da donese naučno mišljenje vezano za sigurnost kofeina i moguće interakcije između kofeine i drugih uobičajenih sastojaka. Prema vrhunskom naučnom mišljenju iz 2015. godine uobičajena konzumacija kofeina do 400 mg dnevno, što je jednako sadržaju kofeina u 5 konzervi energetskog pića (5x250ml), ne predstavlja nikakav problem za zdrave odrasle osobe.

Odrasla zdrava osoba može odjednom popiti 2 konzerve energetskog pića (2x250ml) bez bilo kakvog rizika

Pomenuto naučno istraživanje od strane Europske agencije za sigurnost hrane kaže da pojedinačna doza kofeina do 200 mg nema loše posljedice na zdravlje. Ista količina ne daje nikave promjene u krvnom pritisku, u krvotoku srčanog mišića, tjelesnoj temperaturi ili ravnoteži vode. Također, ne usporava učinak tokom sportskih aktivnosti.

Odrasla zdrava osoba može konzumirati energetska pića u kombinaciji sa alkoholom

Naučno istraživanje iz 2015. godine nije ustanovilo štetnu interakciju alkohola i kofeina, a ni drugih sastojaka iz energetskih pića (taurin, glukuronolakton itd).

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content