Da Nang: Najljepši mostovi i plaže Vijetnama

Most s glavom zmaja iz kojeg izlaze divovski plamen i mlazovi vode, na suprotnoj strani most koji mijenja boje, u daljini veliki kotač s kojeg se vidi cijeli grad, veliki hoteli s čijih vrhova iz sky barova dopire muzika i svjetlost, brodovi s kojih se čuje muzika dok plove osvijetljenom rijekom… Da, to je Da Nang!

Foto: Pixabay-Thangphan

Da Nang je peti grad po veličini i jedna od najvažnijih luka, grad koji predstavlja savršenu kombinaciju stoljetnih pagoda, zelenih nacionalnih parkova i najljepših plaža Vijetnama. Na osnovu mnogobrojnih modernih zgrada čovjek bi lako mogao pomisliti da se nalazi u nekoj od svjetskih metropola, ali je ovo ipak specifično mjesto s bogatom historijom.

FASCINANTNI MOSTOVI

Han River Bridge

Zmajev most

Na romantičnoj rijeci Han koja protiče gradom smjestilo se desetak mostova među kojima se izdvajaju Han River Bridge na kojem se svake večeri smjenjuju boje stvarajući privlačan gradski orijentir i Zmajev most dug 570 metara čiji čelični lukovi predstavljaju tijelo zmaja, po uzoru na skulpturu iz vremena dinastije Ly. Noću Zmajev most osvjetljava preko 2.500 LED lampi, a iz njega izlaze divovski plamen i mlazovi vode.

Zlatni most

​Prošle godine izgrađen je Zlatni most, fascinantna građevina, smještena na Ba Na Hillsu, visoka 1400 metra i duga 150 metra. Ovaj polukružni most kojeg s obje strane pridržavaju ogromne kamene ruke, ruke Bude, koje izlaze iz planine, već je postao svjetski poznata atrakcija.

Ba Na Hills

ZABAVNI PARKOVI

Ba Na Hills planinski resort, nekada omiljeno mjesto za odmor francuskim vladarima, danas ima izgled srednjovjekovnog dvorca iza čijih se kamenih zidina nalaze kaldrmisane ulice, moderan smještaj, restorani svjetske klase i Fantasy Park u kojem se nalazi Muzej voštanih figura, Alpine Coaster, toranj sa slobodnim padom i mnoštvo drugih uzbudljivih sadržaja.

Kompleks se nalazi na visini od 1489 metara i do njega se može doći samo žičarom koja je osvojila tri svjetska (Guinness World) rekorda, a jedan od njih je da ima najdužu žičaru s jednom kabinom dužine preko 5 km.

Than Tai – park

Još jedan park u blizini Da Nanga je vrijedan posjete, Than Tai – park vrućih vrela. Park se sastoji od unutrašnjih i vanjskih termalnih, vrućih vrela za kupanje, bazena s toboganima, restorana i hotelskog kompleksa, zabavnog parka za djecu, prodavnica suvenira, modernih barova i ostalog zabavnog sadržaja. (www.nuithantai.vn).

Prva stvar koju ćete primijetiti kada dođete u Danang je ogromni kotač posebno ćete ga uočiti noću kada je osvijetljen neonskim svjetlima, što dodaje još više boja ovom fascinantnom gradu. Sun Wheel, kako ga nazivaju, označava ulaz u Asia Park – veliki zabavni Park u Danangu.
Vrijedan spomena je i Asia Park – Sun World Da Nang Wonder (banahills.sunworld.vn), moderan zabavni park u centru grada, koji ima rollercoaster, toranj slobodnog pada i tobogane velike brzine. Centralna tačka u parku je Sunčani kotač – visok 115 m (visina ekvivalentna zgradi od 25 spratova) s 64 kabine koje nude pogled od 360 stepeni, zbog čega su noćne vožnje posebno očaravajuće.

PREDIVNE PLAŽE 

Da Nang je s 30 km dugom obalom poznat i po svojim predivnim plažama. Najpopularnija plaža, koju je Magazin Forbes proglasio jednom od najatraktivnijih plaža na planeti, je My Khe Beach – gradska plaža sa šetnicom i mnoštvom sadržaja gdje posjetitelji mogu uživati ​​u ronjenju, jedrenju i vožnji kajakom i drugim vodenim sportovima ili unajmiti ležaljku i opustiti se u hladu pod suncobranom od slame.

Noćni život u Da Nangu uključuje šarene barove na krovu i živahne noćne klubove, od kojih većina nudi širok pogled na rijeku Han i Zmajev most. Za razliku od većine gradova u Vijetnamu, mjesta za noćni život u Da Nangu često ostaju otvorena i do jutarnjih sati i nude impresivnu ponudu talentiranih DJ-a.

PREPORUKE ZA SMJEŠTAJ:

www.golden-pearl.hoi-an-hotels.com/en

www.melia.com/en

Privatni smještaj OVDJE

U Vijetnam smo putovali u martu 2019. godine na poziv ureda Qatar Airwaysa iz Sarajeva, koji iz Sarajeva preko Dohe leti u tri vijetnamska grada: Hanoi, Ho Chi Minh i Da Nang.

Qatar Airways dobitnik je brojnih priznanja – Najbolja biznis klasa na svijetu, Najbolja avio kompanija na svijetu, Najbolja avio kompanija na Bliskom istoku i Najbolja čekaonica za putnike prve klase.

Zato što jedan članak nije dovoljan….

VIJETNAM, TURISTIČKA ZVIJEZDA JUGOISTOČNE AZIJE

HOI AN, ROMANTIČNI GRAD

THAN TAI, PARK VRUĆIH VRELA U VIJETNAMU

HOI AN MEMORIES: PREDSTAVA ZBOG KOJE ĆETE SE ZALJUBITI U VIJETNAM

HRANA U VIJETNAMU

AERODROM U DOHI – Hamad International Airport

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content