Sjećanje na Damask

U zapadnom dijelu puste ravnice, gotovo pustinje, nalazi se Damask – glavni grad Sirije koja je jedna od kulturno-historijskih najzanimljivijih zemalja na planeti. Jednim dijelom, na njenim prostorima nastalo je prvo uređeno ljudsko društvo na svijetu – stara Mesopotamija. Zemlje kao što je Sirija, čija je istorija krojena onako kako su ih vijekovima osvajali različiti narodi i kulture, neke su od kulturno najbogatijih na svijetu.

shutterstock_51977839
Damask

Članak objavljen 11. juna 2012.

Ako u Damask stižete kolima, prije samog ulaska, na okolnim brdima od pješčara u daljini ćete vidjeti obrise palate pokojnog sirijskog predsjednika Asada. Kruže priče da nekada dobro čuvana ”tvrđava” imala sistem koji se sastojao iz tri dijela tunela za evakuaciju, a da niko osim samog predsjednika nije znao njihov tačan raspored.

Kada uđete u centar grada, primijetićete da su ulice veoma čiste. Priča se da su drakonske kazne natjerale stanovnike da poštuju čistoću. Možda čudno zvuči, ali obilazak Damaska taksijem, jedno je od najjeftinijih opcija za obilazak grada. Naime, cijene u Damasku, za naše uslove prilično su niske. Možete se skoro sat vremena voziti po gradu, a za taxi izdvojiti ne više od par dolara!

U centru Damaska, opasan zidinama nalazi se stari dio grada u kome se nalazi pokriveni, centralno locirani i najpopularniji Suuk Hamidije (Al-Hamidiyeh; suuk: bazar ili orijentalni tržni centar u spletu uzanih uličica), a blizu njega i velika Omajadska džamija, ostaci iz starorimskog perioda i čuvena Azmova palata.

souk-al-hamidiyeh-damascus

Iako Suk Hamidije nije velik, jedan je od najslikovitijih bazara u arapskom svijetu. U pokrivenim ulicama sa kićenim svodom, zateći ćete pravi orijentalni ambijent – radnje na sprat sa svim i svačim: nakitom, tekstilom, suvenirima, starinama…Ukoliko se ikada nađete u Damasku, obavezno kupite  sapun, jer Sirija je poznata po proizvodnji sapuna raznih mirisa, od lavande do masline. U jednom dijelu bazara nalaze se i ostaci rimskog hrama.

Najdivnijem starom zdanju u centru suka ime je Omajadska džamija – četvrta najsvetija džamija muslimana. Podignuta na temeljima Bazilike Svetog Jovana Krstitelja u VIII vijeku, jedna je od najstarijih i vjerovatno najljepših džamija na svijetu. Njen unutrašnji, ali i spoljašnji dio neizostavan je dio posjete Damasku (na ulazu u džamiju, žene će dobiti crne mantije sa kapuljačom, koje će na izlazu vratiti).

umayyad_mosque_-_omajaden_moschee_wallpaper_eihed

Unutrašnjost džamije prekrivena je stotinama persijskih tepiha. Tokom ljetnjih vrućina, ljudi se u džamiji odmaraju, mole, čak i drijemaju u njoj. Interesantno je da je jedan od minareta Omajadske džamije ujedno i mjesto na kojem će se (prema Kur’anu) pojaviti prorok Isa (Isus Hrist), da najavi Sudnji dan.

Nekoliko vijekova kasnije, u XIII vijeku u džamiji je sahranjen čuveni vojskovođa kurdskog porijekla – Saladin, sultan Egipta i Sirije, isti onaj koji je uspješno predvodio Turke  Seldžuke protiv hrišćana na čelu sa Ričardom „Lavljeg Srca“, Sa „svete zemlje“ istjerao je krstaše stekavši vječnu slavu i ušao u historiju.

Jedan od najljepših dijelova Omajadske džamije nalazi se uokviru njenog uglačanim kamenom prekrivenog dvorišta. U njemu možete vidjeti fasadu pročelja džamije, sa predivnim mozaicima u preovlađujuće zlatnoj i zelenoj boji. Za vrijeme vladavine arapske dinastije Abasida, u VIII vijeku u dvorištu je sagrađeno nekoliko zdanja na stubovima, ukrašenih mozaicima – Obredna umivaonica, Kupola Sata i Kupola Riznice.

Šetajiući kroz Damask u jednom dijelu starog jezgra grada, naići ćete i na Palatu Azm (Qasr al-Azm), kompleks zdanja osmanlijskog guvernera Damaska Asad paše, iz XVIII vijeka. Ovo veliko, gotovo pravougaono zdanje površine 5,5 km2, sa bazenima i fontanom u centralnom dvorištu, sagrađeno je 1749. godine kada je paša postao guverner. Priča se da je posebnu pažnju posvetio uređenju palate i vrtova, i bogato ih opremio za svoju voljenu ženu. U to vrijeme žene nisu smjele da izlaze iz kuće, pa je mlada guvernerova supruga u palatu došla kada se udala, a iz nje iznešena kada je umrla. Vjerovatno je bilo potrebno mnogo truda kako bi joj život u ”zlatnom kavezu” učinio zanimljivim, a sudeći po bogatstvu palate – možda je u tome jednim dijelom i uspio.166268616_2ace5307c4_z

U svaku odaju palate od raznobojnog mermera, bazalta i pješčara, ulazi se iz centralnog dvorišta, pa je prizemni dio zdanja prepun prelijepo dekorisanih vrata, pretežno u duborezu. Ispred jednih vrata, u dvorištu, na stočiću stoji veliko, sedefom bogato optočeno ogledalo. Svaka prostorija je kompletno opremljena nameštajem, a postoje i tri međusobno povezane prostorije u kojima se nalazio hamam.

U modernijem delu Damaska, sukovi kao Suk Salhije i ulica Hamra, trgovački su centar grada. Hamra je pješačka zona sa divnim, starinskim kućama u orijentalnom stilu, prepuna radnji (u Damasku postoje kvartovi u kojima se prodaje samo odjeća, cipele i slično, a često su podijeljeni i na muške i ženske).

166268616_2ace5307c4_z

Obzirom da je Damask cijenovno izuzetno pristupačan u jednom prosječnom restoranu, jagnjeći ražnjići u ogromnoj lepinji na primjer, sa zapečenim paradaizom koštaju oko 2 – 3 dolara. Ljubitelji orijentalnih poslastica (baklave, tulumbe, itd) u poslastičarnicama mogu naći iste, po takođe veoma povoljnim cijenama. Kolači su i zavidnih dimenzija i obično veoma uredno poređani na plehu, u izlogu radnje. Pa, prijatno vam bilo!

Juni, 2012.

Ivana Dukčević Budja, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content