Danas pomračenje Sunca

U četvrtak na nebu sjeverne hemisfere odvit će se pomračenje Sunca.

Ilustracija: Pixabay

Događaj je to koji se naziva prstenastom pomrčinom, tokom kojeg će se vidjeti kako se Mjesec kreće preko Sunca, ali neće u potpunosti blokirati svjetlost koja dolazi iz njega. Samo tanki djelić sjaja zasjat će oko Sunčevog diska.

U ovom nebeskom spektaklu moći će uživati stanovnici sjeverne hemisfere. Najbolji prizori bit će na Arktiku, a djelimično pomračenje moći će posmatrati istok SAD-a kao i sjeverna Aljaska, te većim dijelovi Kanade, Grenlanda, Evrope i Azije. Mala je vjerovatnoća da će stanovnici Bosne i Hercegovine moći vidjeti ove prizore, osim stanovnika pojedinih mjesta na krajnjem sjeveru države, i to u veoma blagoj varijanti.

Ilustracija: BBC

Ipak, ukoliko se nalazite u nekim od navedenih dijelova BiH ili planete, sjetite se je uvijek savjetovano da se u pomračenje Sunca ne gleda golim okom jer to može nanijeti ozbiljna oštećenja vašem vidu. Ukoliko imate priliku posmatrati ovaj događaj, koristite zaštitnu opreme za gledanje, poput odobrenih naočala za pomrčinu, piše BBC, ili posjetite organizirani događaj astronomskih klubova koji će imati potrebnu opremu.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content