Dani Povelje u čast prvog pomena imena Srebrenik

Promocijom knjige “Grad Srebrenik do sredine 19. stoljeća” otvorena je ovogodišnja manifestacija “Dani povelje”, koja se sredinom februara svake godine održava u čast prvog pomena imena Srebrenika u pisanim historijskim dokumentima, tačnije u Povelji Bana Stjepana II Kotromanića, napisanoj pod zidinama ovog grada davne 1333. godine.

Foto: Srebrenik.net

Manifestaciju i promociju knjige je otvorio gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović, istakavši kako je zbog uslova pandemije ova manifestacija nešto drugačija od prethodnih, ali da je tradicija nastavljena i da se promocija monografije i u ovim uslovima pokazala kao jedan značajan kulturni događaj, uzevši u obzir vrijednost ove knjige, eminentne, autore, promotore i goste koji su uveličali manifestaciju.

“Grad Srebrenik do sredine 19. stoljeća” je svojevrsna historijska monografija i veoma značajno naučno-istraživačko djelo autora Edina Mutapčića, Rusmira Djedovića i Kemala Nurkića. Prema riječima autora, iza ove knjige stoji dosta obimnog i temeljitog rada, ali i jedan sjajan tim. Osim što knjiga predstavlja jednu riznicu kulturno -historijskog naslijeđa Srebrenika, može poslužiti i građanima da u istraživanju historije svoje porodice i da sastave svoje rodoslove do 1880. godine.

Promotori knjige bili su Kadrija Hodžić – premijer Vlade TK, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, Nihad Omerović – gradonačelnik Srebrenika, Nikola Čiča – direktor pedagoškog zavoda TK, te prof. dr. Amir Karić – dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Kako su istakli promotori, radi se o izuzetno vrijednom djelu koje svjedoči o bosanskoj historiji Srebrenika i značaju ovog grada, njegovog kulturno-historijskog naslijeđa koje je neizostavan i važan dio ukupnog bh. naslijeđa. Knjiga može poslužiti i kao osnov za druga istraživanja, jer je se radi o jednom zaista veoma kvalitetnom i vrhunskom naučnom radu.

Manifestacija “Dani povelje” se nastavlja u utorak, 16. februara kada će pozorišnu predstavu “Putovanje” odigrati glumci Narodnog pozorišta Tuzla: Remira Osmanović, Milenko Iliktarević, Midhat Kušljugić i Jasmina Dedić, a u programu će učestvovati i srebrenički sazlija Ahmet Hogić.

U petak, 19. februara od 11:30 sati Aktiv nastavnika i profesora bosanskog, hrvataskog, srpskog jezika i književnosti realizovat će program “Dani maternjeg jezika u BiH”.

Ulaz za sve sadržaje je besplatan, a svi sadržaji će se realizovati uz poštivanje preporučenih higijensko – epidemijskih mjera.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

STARI GRAD SREBRENIK – BLAGO SKRIVENO IZA DEBELIH ZIDINA

BILJKE KOJE STOLJEĆIMA KRASE ZIDINE KRALJEVSKOG SREBRENIKA I PLANINU MAJEVICA

SREBRENIK: OTKRIVENO ZAKOPANO BLAGO STARO 3.000 GODINA

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content