Dejčići i Ledići – nježno lice Bjelašnice

Posljednjih godina mnogi su se počeli upoznavati sa slikovitim zabjelašničkim selima, no na ovoj planini i dalje ima neotkrivenih bisera koji zaslužuju mnogo veću pažnju, poput sela Dejčići i Ledići. Pašnjaci i nepregledna zelena prostranstva na kojima malo-malo pa počivaju kameni spavači, izvori vode, čisti potoci i vodopad, natjerat će vas da se namah zaljubite u njih.

Autorica: Semra Hodžić

Selo Dejčići

Kada bilo kojeg vikenda poželite upoznati drugačije lice Bjelašnice koju zovu Čeličnom Lady među planinama, na putu prema Igmanu i Bjelašnici kod jasno označene table skrenite lijevo i vozite se prelijepim krajolikom do sela Dejčići, jednog od omiljenih izletišta Sarajlija. Kada ga ugledate, vidjet ćete da je to pravo selo koje ima i školu, ambulantu, Dom kulture i sve drugo što je potrebno da se u njemu živi. Ugledat ćete zelene poljane koje ga okružuju i na kojima od proljeća do jeseni možete naći pregršt ljekovitog bilja. U potrazi za mirisnim travama, naići ćete u Prečanskom polju, koje mu prethodi, na srednjovjekovnu nekropolu stećaka na koju rado dolaze ljubitelji noćnog neba u potrazi za dobrom fotografijom. Poseban je spektakl odatle posmatrati kišu meteora, tzv. perzeida.

Foto: Furaj.ba

U Dejčićima se nalazi i poznato izletište „Ribnjak“, za kojeg mnogi kažu da je raj na zemlji. S glavne ceste do njega vodi dobar makadamski put, gdje vas dočekuje prostrano izletište sa šadrvanima, mjestima za sjedenje i roštilj. Izletište će oduševiti kako starije, tako i mlađe… Tišina, žubor potoka i zelenilo svuda oko vas, a za mališane tu su nepregledne livade za igru i trčanje, plitki potoci i domaće životinje sa kojima se mogu upoznati. Putem do Ribnjaka naići ćete na nekoliko restorana u kojima možete predahnuti.

Izletište Ribnjak

Izvor rijeke Bijele

Iznad izletišta Ribnjak možete prošetati netaknutom prirodom, stazom kroz gustu šumu, po mehkoj zemlji gdje će vam se učiniti da hodate kao po oblacima, uz žubor mnogobrojnih izvora vode i cvrkut ptica. Vi se penjete, a vama u susret dolazi rijeka, jer tu pod obroncima Treskavice, prema Dujmovićima, izvire rijeka Bijela koja je ime dobila po bjelini kamena na njenom dnu, od kojeg su klesani i lokalni stećci. Njen kanjon je živopisan, sa mnoštvo vodopada i virova od kojih je najpoznatiji Zeleni vir kod Ostojića. Nevjerovatno zvuči, ali predjelima kojima budete šetali nekada je prolazio stari karavanski put  još u srednjem vijeku, a vodenice su radile punom parom… 

Rijeka Bijela

Živopisni Ledići

Ukoliko se zaputite put Ledića, iznenadit ćete se šta sve imate vidjeti u ovom živopisnom selu u kojem se nekada bavilo kiridžijskim zanatom. Prije mostića u Dejčićima skrenite desno, i vozite uskom cestom ili prošetajte. Kada čujete žubor potoka, spustite se putićem prema zvuku koji do vas dopire, a prizor koji će vas dočekati, bez pretjerivanja, ostavit će vas bez teksta. Pređete dva drvena mostića preko Ledićkog potoka i stižete do čudesnog vrela Senabot kojeg zovu i „malim Vrelom Bosne“, izolovanog u tišini prirode, i kao da nije sa ovoga svijeta… Vratite se na put, pa skrenite desno i prošetajte do Husrevbegovih vrela, jednako interesantnih kao i ono koje ste ranije vidjeli. Poslije ugodne šetnje, preporučujemo posjetu kući Planinski biser zbog čijeg domaćinstva su već mnogi čuli za Lediće.

Planinarski dom “Planinski biser” u Ledićima

Od ovih vrela udaljena je manje od kilometra, a putem do nje naići ćete i na hidrološki spomenik ovog sela – vodopad Zbišće okružen prelijepim darovima prirode i starinskim vodenicama. U Planinskom biseru moći ćete uživati u pogledu na nevjerovatne vrhove Treskavice i Bjelašnice i sve ljepote ovog simpatičnog sela. Domaćini će vas ovdje oduševiti specijalitetima tradicionalne bosanske kuhinje, toplom atmosferom i okruženjem prilagođenim za sve uzraste – od igralište za male do mjesta za relaksaciju za velike. 


Vodopad Zbišće

Na Ledićkom potoku u podnožju Hojte je 1950. godine izgrađena jedna od prvih minihidroelektrana u BiH, koja je bila u funkciji do kraja šezdesetih godina 20. vijeka i zahvaljujući kojoj je selo dobilo struju. Potok se ulijeva u rijeku Bijelu, lijevu pritoku Željeznice.


Ledićki nacionalni spomenici

Malo je poznato da se u ovom kraju nalaze i zakonom zaštićena kulturna blaga Bosne i Hercegovine. Najprije, tu su dvije velike nekropole stećaka na lokalitetima Kapova selišta (Borija) i Zlatarić iz perioda kasnog srednjeg vijeka, koje su 2011. godine proglašene nacionalnim spomenicima i zaštićene UNESCO-m. Interesantno je da se u selu nalazi i etno kuća i spomenik Narodnooslobodilačkog rata, odnosno kuća Maksima Miovčića koja je također zaštićena kao nacionalni spomenik. U njoj je nekada živio prvi inžinjer ovog kraja, a bila je i osnovna škola. Danas se čuva i kao znak sjećanja na vrijeme življenja u bivšoj Jugoslaviji, te kao uspomena da je nekada u njoj boravio bivši predsjednik SFRJ Josip Broz Tito koji je ovdje održao jednu od najvažnijih sjednica Centralnog komiteta (CK) Saveza komunista Jugoslavije (SKJ) na kojoj su, prema tvrdnjama historičara, ojačane i potvrđene temeljne vrijednosti Bosne i Hercegovine. U selu je i do dan-danas sačuvan grob austrougarskog oficira.


Zato što jedan članak nije dovoljan…

TOP 10 RAZLOGA ZAŠTO POSJETITI OKOLINU TRNOVA

ZIMSKA IDILA U BJELAŠNIČKIM SELIMA

NAJLJEPŠA ZIMSKA RAZGLEDNICA TRNOVA

KAZANI KOD TRNOVA, MJESTO NA KOJEM MORATE IZLETOVATI

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content